Homepage»Ekologie a ochrana přírody»Přírodní katastrofy v loňském roce způsobily škody za 268 miliard dolarů

Přírodní katastrofy v loňském roce způsobily škody za 268 miliard dolarů

Pondělí 25.ledna 2021 v 09:44h Přečteno: 1858 x

Přírodní katastrofy způsobily v minulém roce škody téměř za 270 miliard dolarů. Z toho se škody na pojištěném majetku přiblížily ke 100 miliardám dolarů a výrazně tak překonaly průměrnou úroveň škod za posledních 20 let.

 

Podle nejnovější zprávy pojišťovací společnosti Aon, dosáhly škody způsobené přírodními katastrofami v minulém roce zhruba 268 miliard dolarů. Největší škody způsobily záplavy v Číně v období od června do září. Škody v jejich důsledku představovaly přibližně 35 miliard dolarů. Záplavy v Indii ve stejném období zase vedly k největšímu počtu obětí. Celkem si vyžádaly 1 922 životů.

 

Škody na pojištěném majetku dosáhly v roce 2020 zhruba 97 miliard dolarů, což je 40 procent nad průměrem za posledních 20 let. V rámci pojištěných škod vedl v žebříčku hurikán Laura, který zasáhl USA a Karibskou oblast v srpnu a který způsobil škody na pojištěném majetku přibližně za 10 miliard dolarů.

 

V minulém roce byla sezona hurikánů velmi aktivní, celkem se zformovalo rekordních třicet bouří, což překonalo rekord 28 bouří z roku 2005. K šíření lesních požárů přispěla zejména vlna veder a sucha.

 

Své odhady škod v důsledku přírodních katastrof zveřejnil před několika týdny také společnosti Swis Re a Munich Re. Swiss Re odhadla škody na pojištěném majetku na úrovni 76 miliard dolarů, Munich Re na úrovni 82 miliard dolarů.

Zdroj: Reuters.