Homepage»Ekologie a ochrana přírody»Světelné znečištění může mít negativní vliv i na naše zdraví

Světelné znečištění může mít negativní vliv i na naše zdraví

Středa 27.dubna 2022 v 14:55h Přečteno: 1815 x

Světelné znečištění způsobuje nadměrné umělé světlo, které je důsledkem urbanizace a industrializace. Vedle plastového odpadu, skleníkových plynů a odpadních vod je pouze jednou z mnoha forem znečištění Země a může mít vážné důsledky pro naše životní prostředí i naše zdraví. 

Vedle světelného záření tvoří světelné znečištění také oslnění a vnikání světla. Oslnění se týká světla, které může způsobit přímé zrakové nepohodlí, zatímco světelný vnik je světlo, které uniká ze zdrojů, jako jsou okna ložnic. Světelné znečištění může být také zesíleno jinými druhy znečištění ovzduší, jako je kouř a prach. Tyto druhy znečištění totiž mohou rozptylovat světlo do všech různých směrů a ještě více rozjasňovat oblohu.

Jedním z bezprostředních dopadů světelného znečištění představuje nemožnost spatřit skutečnou noční oblohu. Bez přítomnosti umělého světla je noční obloha zaplavena nebeskými tělesy, vzdálenými galaxiemi a souhvězdími. Pokud se však díváte na oblohu z centra velkoměsta, mnoho z těchto objektů noční oblohy neuvidíte.

Podle zpravodajství BBC žije přibližně 99 procent obyvatel Evropy a Ameriky pod oblohou, která je téměř o 10 % jasnější, než by byla přirozeně. To také znamená, že velká část populace nevyužívá plný potenciál svých očí. 

Kromě toho, že nás připravuje o hvězdnou oblohu, má nadměrné používání umělého světla ještě mnoho dalších důsledků, například narušuje přirozený cyklus lidského těla. Cirkadiánní rytmy jsou skupinou fyziologických a neurologických změn, ke kterým dochází v těle v průběhu 24 hodin. Souhrnně se jim také říká naše tělesné hodiny a podle Harvardovy univerzity souvisí s cyklem spánku a bdění. 

Jakmile Slunce zapadne a my jsme vystaveni slabému světlu, naše tělo přirozeně uvolňuje hormon zvaný melatonin. Melatonin se uvolňuje z epifýzy v mozku a pomáhá zvyšovat únavu a regulovat spánkové cykly, přičemž dochází k jeho maximální produkci v časných ranních hodinách.

Bylo však zjištěno, že světelné znečištění omezuje tvorbu melatoninu u lidí, a to i při nízkých hodnotách. To může vést k poruchám spánku, což může ovlivnit náš imunitní systém a reakci na stres. Rovněž se předpokládá, že narušení tvorby melatoninu v důsledku světelného znečištění souvisí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny související s hormony, jako je rakovina prsu nebo prostaty.   

Cirkadiánní rytmus neovlivňuje pouze člověka, ale i většinu ostatních živých organismů. Při studiích okouna evropského vědci zjistili, že i při nejnižší intenzitě světla dochází u ryb k narušení produkce melatoninu. Kromě zdravotních problémů může světelné znečištění narušovat chování volně žijících živočichů. Světelné znečištění se nejvíce dotýká nočních dravců.


  Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

  Půjčka COFIDIS se zcela přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

  S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!

Zdroj: Live Science, BBC.