Homepage»Ekologie a ochrana přírody»Uvidíme ještě v noci hvězdy? Nové družice mohou ozářit noční oblohu na celém světě

Uvidíme ještě v noci hvězdy? Nové družice mohou ozářit noční oblohu na celém světě

Čtvrtek 31.března 2022 v 08:57h Přečteno: 1998 x

V současnosti můžeme uniknout městskému světelnému znečištění do přírody nebo méně obydlených oblastí. Každý patnáctý zářivý bod na obloze může v budoucnu podle vědců znamenat družici, nikoli hvězdu. Tato skutečnost představuje ohrožení nejen pro astronomii, ale i pro celou noční oblohu na celém světě.
 

Doslova jasná předpověď

Kanadští vědci vytvořili počítačový model, který předpovídá jas družic z různých míst na Zemi, v různých nočních hodinách a v různých ročních obdobích. Model počítá s 65 000 satelity na oběžných drahách, které podaly čtyři společnosti provozující satelitní konstelace (skupina družic, které pracují jako celek).

Naše simulace ukazují, že z každého místa na světě budou v každém ročním období viditelné desítky až stovky družic po dobu nejméně jedné hodiny před východem a po západu Slunce. V současné době je relativně snadné uniknout městskému světelnému znečištění kvůli například při kempování nebo návštěvě chaty. Podle tohoto výsledku však tomuto novému satelitnímu světelnému znečištění neunikneme nikde na Zemi, dokonce ani na severním pólu.

Nejvíce postižená místa na Zemi budou na 50 stupních severní a jižní šířky, v blízkosti měst jako Londýn, Amsterdam, Berlín, Praha, Kyjev, Vancouver nebo Calgary. V den letního slunovratu bude z těchto zeměpisných šířek po celou noc pouhým okem viditelných téměř 200 družic.
 

Dopad na životní prostředí 

Společnost Starlink plánuje po pěti letech provozu vyměnit každou ze 42 000 družic, což si vyžádá odstranění v průměru 25 družic z oběžné dráhy denně, což představuje asi šest tun materiálu. Hmotnost těchto satelitů nezmizí - bude uložena v horních vrstvách atmosféry. Satelity se skládají převážně z hliníkových slitin, takže se z nich mohou při vypařování v horních vrstvách atmosféry tvořit částice oxidu hlinitého, které mohou ničit ozon a způsobovat globální změny teploty.

Tato skutečnost nebyla dosud důkladně prozkoumána, protože nízká oběžná dráha Země v současné době nepodléhá žádným předpisům v oblasti životního prostředí.

Společnosti však právě teď vypouštějí satelity ve zběsilém tempu a škody, které napáchají na noční obloze, atmosféře a bezpečnosti nízké oběžné dráhy Země, se nedají napravit, ani kdyby jejich provozovatelé zkrachovali.
 

Náš pohled na hvězdy se může navždy změnit 

„Nemůžeme se smířit se ztrátou noční oblohy. Neměli bychom se rozhodovat mezi tmavou noční oblohou a rychlejším internetem.“ píše odborná výzkumnice pro astronomii Samantha Lawler pro portál The Conversation. „Ale bez předpisů, které by tyto změny vyžadovaly, nebo bez silného tlaku spotřebitelů poukazujícího na důležitost noční oblohy se náš pohled na hvězdy brzy navždy změní.“

 


 

  Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

  Půjčka COFIDIS se přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

  S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!


Zdroj: The Conversation, Redakce e-pocasi.cz.