Homepage»Globální oteplování»Listopad 2020 byl celosvětově nejteplejší v zaznamenané historii

Listopad 2020 byl celosvětově nejteplejší v zaznamenané historii

Úterý 8.prosince 2020 v 15:29h Přečteno: 1803 x

Podle evropské klimatické služby Copernicus, která teplotu monitoruje od roku 1979 byl letošní listopad celosvětově nejteplejším v zaznamenané historii. V Evropě se teploty v průměru v posledním podzimním měsíci nevyrovnaly rekordu z roku 2015, přesto však byl zaznamenán celkově nejteplejší podzim.

 

Globální teploty byly za listopad o 0,8 stupně Celsia vyšší, než je průměr z let 1981 až 2010. Odchylka byla největší na severu Evropy, na Sibiři a nad Severní ledovým oceánem. Vyšší teploty částečně zaznamenaly i Spojené státy, Jižní Amerika, jih Afriky, východní Antarktida i Tibetská náhorní plošina a téměř celá Austrálie.

 

V Evropě teploty na podzim přesáhly průměr z let 1981 až 2010 o 1,9 stupně Celsia. Podle klimatické služby je téměř jisté, že kalendářní rok 2020 bude dosud nejteplejším. Předchozí rekord zatím držel rok 2016.

 

Období od roku 2015 do roku 2020 rovněž představuje šest nejteplejších let v historii. Výsledkem je přiblížení planety k prvnímu limitu stanovenému Pařížskou dohodou o klimatu, kterou v roce 2015 podepsalo téměř 200 zemí. Dlouhodobý cílem dohody je udržení nárůstu průměrné globální teploty výrazně pod hranicí 2°C v porovnání s obdobím před průmyslovou revolucí a usilování o to, aby nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5°C.

 

Vysoké teploty naměřené v Arktidě a na severu Sibiře navíc vedly k tomu, že se ledová pokrývka severních moří téměř rekordně ztenčila. Dosáhla druhé nejnižší úrovně za posledních 40 let satelitního měření. "Tento trend je velmi znepokojivý a dokazuje, nakolik je důležité regiony jako je Arktida bedlivě sledovat. Ohřívá se rychleji, než zbytek světa," uvedl ředitel služby Carlo Buontempo.

 

Tyto záznamy jsou podle Buontempa shodné s dlouhodobým trendem globálního oteplování. Vyzývá také představitelé vlád, aby vnímali tyto záznamy jako varovné signály a hledali nejlepší způsoby, jak respektovat závazky Pařížské dohody.

 

Satelitní databáze společnosti Copernicus pro pozorování teplot sahá až do roku 1979. Program také zohledňuje údaje o počasí až do období před průmyslovou revolucí, aby dokázal určit dlouhodobé klimatické trendy.

 

Zdroj: Copernicus.