Homepage»Globální oteplování»Nárůst globální teploty zvýší riziko katastrof po celém světě

Nárůst globální teploty zvýší riziko katastrof po celém světě

Pondělí 18.dubna 2022 v 10:04h Přečteno: 1655 x

Podle Pařížské dohody o klimatu by nárůst globální teploty neměl překročit 1,5 stupně Celsia ve srovnání s obdobím průmyslové revoluce. Podle nové vědecké zprávy se však teploty blíží tomuto stanovenému limitu a v příštím desetiletí ji pravděpodobně překročí. Oteplení nad 1,5 stupně Celsia dramaticky zvýší riziko katastrof po celém světě.

Vyplývá to z nové vědecké zprávy, kterou ve středu zveřejnila OSN ve spolupráci se Světovou meteorologickou organizací (WMO) a dalšími světovými vědeckými skupinami. Podle nové zprávy OSN se teplota od průmyslové revoluce zvýšila již o 1,1 stupně Celsia, přičemž posledních pět let bylo teplejších než ty předchozí.

"Pravděpodobnost dosažení hranice 1,5 stupně (Celsia) se každým rokem zvyšuje," řekl generální tajemník WMO Petteri Taalas. "Pokud nezměníme své chování, pravděpodobně k tomu dojde v příštích deseti letech," dodal.

Takové zrychlení se zásadně liší od předpovědi zprávy OSN z roku 2018, podle níž by mělo být limitu dosaženo mezi lety 2030 a 2052. Klimatolog Noah Diffenbaugh ze Stanfordovy univerzity tvrdí, že oteplování dosud zvýšilo pravděpodobnost rekordních vln veder na více než 80 procentech planety, přičemž v Kalifornii se riziko těchto extrémů zvýšilo dvakrát až třikrát.

Emise oxidu uhličitého se v letošním roce celosvětově sníží o čtyři až sedm procent v důsledku omezení cestování a průmyslové činnosti během nové pandemie koronaviru. Taalas však varuje, že skleníkový plyn zůstane v ovzduší ještě 100 let, takže jeho množství v atmosféře bude i nadále stoupat.

Letošní rok je zatím druhý nejteplejší v historii. Podle amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru je však stále možné, že letošní průměrná globální teplota překoná historický rekord z roku 2016.

 


 Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

 Půjčka COFIDIS se zcela přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

 S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!

Zdroj: AP, OSN.