Homepage»Globální oteplování»Oceány mají historicky nejvyšší teplotu a kyselost

Oceány mají historicky nejvyšší teplotu a kyselost

Úterý 31.května 2022 v 12:39h Přečteno: 1527 x

Světová meteorologická organizace (WMO) ve středu uvedla, že světové oceány v loňském roce dosáhly nejteplejší a nejkyselejší úrovně v historii. Představitelé Organizace spojených národů (OSN) varují, že probíhající rusko-ukrajinská válka navíc ohrožuje globální klimatické závazky.

Nejvíce extrémních povětrnostních jevů se odehrálo v oceánech, uvádí WMO ve své výroční zprávě "Stav globálního klimatu", která podrobně popisuje řadu otřesů způsobených změnou klimatu. Dále uvádí, že tání ledovců přispělo k rekordnímu zvýšení hladiny moří v roce 2021.

"Klima se nám mění před očima. Teplo zachycené skleníkovými plyny produkovanými lidskou činností bude planetu ohřívat ještě po mnoho generací," uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas, kterého citovala agentura Reuters.

Zpráva navazuje na nejnovější hodnocení klimatu OSN, které varuje, že lidstvo musí výrazně snížit emise skleníkových plynů, jinak bude čelit stále katastrofálnějším změnám světového klimatu. Podle Taalase se problematice změny klimatu věnuje málo prostoru, protože média dávají přednost jiným, důležitějším tématům.

Selwyn Hart, poradce generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese pro otázky klimatu, kritizoval země, které v souvislosti s konfliktem na Ukrajině neplní své závazky v oblasti klimatu. Válka zvýšila ceny energií a přiměla evropské země, aby se snažily nahradit Rusko jako dodavatele energie.

Společnost MSCI, která se zabývá výzkumem akciových fondů, v úterý varovala, že pokud bude ruský plyn nahrazen uhlím, hrozí světu nebezpečný nárůst skleníkových plynů. Zpráva WMO dále uvádí, že množství oxidu uhličitého a metanu v atmosféře, které oteplují klima planety, loni překonalo dosavadní rekordy.

Průměrná teplota v loňském roce byla celosvětově o 1,1 stupně Celsia vyšší než v předindustriálním období - svět se blíží k hranici 1,5 stupně Celsia, při jejímž překročení se již očekávají drastické důsledky oteplování pro lidstvo.

Velkou část náporu oteplování a emisí nesou oceány. Vodní plochy pohlcují přibližně 90 procent akumulovaného tepla Země a 23 procent emisí oxidu uhličitého z lidské činnosti.

V posledních dvaceti letech se světové oceány oteplují výrazně rychleji, v roce 2021 dosáhly nového maxima a očekává se, že se jejich teplota bude i nadále zvyšovat. Zvrácení tohoto trendu bude pravděpodobně trvat staletí nebo tisíciletí.

Oceány jsou v současné době nejkyselejší za posledních nejméně 26 000 let, protože absorbují a reagují s větším množstvím oxidu uhličitého v atmosféře, uvedla WMO ve své zprávě.

Hladina moře se za posledních deset let zvýšila o 4,5 cm, přičemž roční nárůst v letech 2013-2021 je více než dvojnásobný oproti nárůstu v letech 1993-2002.

  Nejlepší možnost na poli nebankovních půjček!

  Půjčka COFIDIS se zcela přizpůsobí Vám – zájmy klienta jsou na prvním místě.

  S online půjčkou navíc obdržíte peníze do 24 hodin!

Zdroj: WMO, OSN.