Homepage»Globální oteplování»První polovina roku 2022 byla v Asii druhá nejteplejší od začátku sledování

První polovina roku 2022 byla v Asii druhá nejteplejší od začátku sledování

Neděle 7.srpna 2022 v 17:42h Přečteno: 1004 x

První polovina letošního roku byla s globální odchylkou 0,85 stupně ve srovnání s průměrem ve 20. století šestá nejteplejší od začátku sledování v roce 1880. Teplota v dosud rekordním roce 2016 byla ve stejné části roku vyšší o 0,26 stupně. Podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceány a atmosféru (NOAA) je téměř jisté (pravděpodobnost přes 99 procent), že se letošní rok zařadí mezi deset nejteplejších let historie, ale je velmi nepravděpodobné (pravděpodobnost 11 procent), že rok 2022 bude mezi pěticí nejteplejších.

Nadprůměrné reploty převažovaly na většině povrchu planety. Rekordně vysoké byly v částech severního Atlantiku a Pacifiku. Také v části Asie a v menších oblastech v Africe a Jižní Ameriky. Nikde na Zemi nebyl první půlrok rekordně chladný.

Počasí v letošním roce opět významně ovlivňuje výskyt jevu La Niña v Tichém oceánu. Podprůměrné teploty byly v souladu s tím pozorovány ve střední a východní tropické části Tichého oceánu, pod průměrem teploty zůstaly i na jihovýchodě Tichého oceánu, na jihu Afriky, v Severní Americe, v části severního Atlantiku a na jihu Grónska.

Asie jako celek měla v období od ledna do června teplotní odchylku 2,23 stupně Celsia, což je druhá nejvyšší hodnota za celou dobu měření (od r. 1910). Také v Evropě patří letošní rok spíše k těm teplejším a je s odchylkou 1,77 stupně zatím na sedmém místě v pořadí, zvláště teplý byl červen (odchylka 2,5 stupně). Naopak v Jižní Americe byl první půlrok nejchladnější od roku 2011, v Severní Americe od roku 2014 a v Africe od roku 2012.

Zdroj: Gnosis9.net, NOAA/NCDC.