Homepage»Globální oteplování»Rok 2020 byl jedním z nejteplejších v historii

Rok 2020 byl jedním z nejteplejších v historii

Pátek 8.ledna 2021 v 12:23h Přečteno: 2266 x

Rok 2020 byl z klimatického pohledu srovnatelný s rokem 2016, který se označuje jako nejteplejší rok v historii sledování záznamů. Podle statistik Copernicus Climate Change Service (CCCS) dochází k oteplování podnebí kvůli stále vysokým emisím skleníkových plynů, jež postupně ohřívají zemskou atmosféru.

Průměrná teplota v loňském roce se pohybovala 0,6 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem z let 1981 až 2010 a o 1,25 stupně nad průměrem předindustriální doby mezi lety 1850 až 1950. Poslední dekáda tak byla nejteplejší v historii sledování dat. Růst teplot v roce 2016 byl tažen především efektem vodních proudů El Nino, který vyslal velký objem akumulovaného tepla z oblasti Pacifiku do planetární atmosféry.

Vědci uvedli, že nejnovější údaje zdůraznily potřebu snížit emise skleníkových plynů dostatečně rychle, aby dosáhly cílů Pařížské dohody z roku 2015, aby se zabránilo katastrofickým změnám klimatu. Matthias Petschke, ředitel pro obranný průmysl a vesmír Evropské komise (Vesmírné programy zahrnují družice pro pozorování Země Copernicus).

Podle statistik se některé části světa zahřívají více než ty ostatní. Platí to pro Evropu, která má za sebou vůbec nejteplejší rok v historii sledování dat s růstem průměrné teploty o 1,4 stupně Celsia oproti roku 2019. Průměrná teplota v arktických oblastech a na Sibiři se loni zvýšila o 6 stupňů Celsia nad 30letý průměr.

Oteplování způsobuje bezprecedentní oteplení v arktických oblastech a přispívá mimo jiné k rekordnímu počtu tropických bouří v Severním Atlantiku. Mezi další projevy se zařadily historicky rekordní požáry v Austrálii a na západě USA. Požáry za polárním kruhem vypustily v roce 2020 rekordních 244 milionů tun CO2, což je o třetinu více než v roce 2019.

Arktický mořský led nadále ubýval, přičemž červenec a říjen přinesly rekordně nejnižší rozsah mořského ledu v daném měsíci.



Zdroj: Zdroj: Reuters.