Homepage»Globální oteplování»Tání ledovců v Antarktidě se markantně zvýšilo

Tání ledovců v Antarktidě se markantně zvýšilo

Pondělí 23.března 2020 v 12:00h Přečteno: 2309 x

Studie americké vesmírné agentury NASA zveřejněná deníkem The Independent hovoří jasně. Ledovce v Antarktidě v současné době tají šestkrát rychleji než před 40 lety a třikrát rychleji než v 90. letech. Dokládají to letecké fotografie, data z 18. družic a klimatické modely. Celou studii zveřejnil i časopis Nature Geoscience.

Během let 1979 až 1990 podle studie Antarktida přišla každý rok o 36 miliard tun ledu. Do roku 2011 odtávalo ročně v průměru 76 miliard tun antarktického ledu. V letech 2012 až 2017 stouplo během 12 měsíců roční tempo úbytku ledovců na 219 miliard tun. Došlo tak k nárůstu mořské hladiny o 14 mm za 40 let. Tání v Antarktidě toto zvýšení ovlivňuje 7,5x více než ostatní zdroje na světě.

Výhled do budoucna

Vedoucím studie byl profesor Eric Rignot z kalifornské univerzity v Irvine. Podle něj antarktický ledovcový štít i nadále taje. V příštích staletích nastane mnohametrový nárůst mořské hladiny. Tání ledovců je nerovnoměrné a postihuje hlavně ledovcové okraje Antarktidy. Srážky sněhu se nemění. Tato studie zvrátila představu, že ledovce na východě Antarktidy tají méně než na opačné straně kontinentu. Ledovcový kryt je poměrně stabilizovaný a za rok zde přibývá asi 5 miliard tun ledu.

Teplotní rekordy v Antarktidě

V únoru padaly na Antarktidě teplotní rekordy až 20 °C, zejména v období od 5. do 13. února. Na severní části Antarktického poloostrova bylo naměřeno 18,3 °C a na Seymourově ostrově 20,75 °C. Teplo způsobilo masivní tání a led ubýval rychlostí přes 2,5 cm za den. Zasáhlo to i oblast Eagle Islandu, nejsevernější poloostrov Antarktidy. Bez sněhu je několik částí pevniny na ostrově i v okolí a je vidět země. Snímky ukázaly i ledovcová jezera vzniklá z roztátého sněhu.

Rekordní teploty na Antarktidě

Mauri Pelto, glaciolog působící na americké Nichols College se vyjádřil, že během oteplování došlo k nasycení asi 1,5 km2 sněhu tající vodou. Eagle Island zaznamenal největší úbytek ledu 6. února o 3 cm. Celkově ledová pokrývka na ostrově od 6. do 11. února roztála o 10,6 cm, což odpovídá 20 % sezónní akumulace sněhu. Na Antarktidě se nikdy netvořila ledovcová jezera. Ta se tvoří jen na Aljašce i v Grónsku.

Vlny tepla se stále opakují

Vysoké teploty v Antarktidě nebyly typické do 21. století. Teploty moře se v této oblasti zvýšily oproti průměru o 2 až 3 °C. K situaci přispěly i suché a teplé větry. I když je Antarktický poloostrov chráněn před teplým počasím západními větry, které proudí kolem jižní polokoule a nenechají tropickému vzduchu překročit hranici Jižního ledového oceánu ke břehům Antarktidy, v tomto období to nezabralo. Vlny tepla přicházejí často a opakovaně. Naposledy letos v lednu a loni v listopadu.

Dopad na Evropu

Tání arktického ledu podle vědců může způsobit ochlazování západní Evropy.

Území Antarktického poloostrova patří k nejrychleji se oteplujícím místům na Zemi.

Antarktida bez ledu se promění v poušť.