Homepage»Informace o počasí»Alpské ledovce hlásí ideální podmínky

Alpské ledovce hlásí ideální podmínky

Pátek 19.listopadu 2021 v 14:57h Přečteno: 1130 x

Během letošního podzimu se na našich horách zatím na lyžích sklouznout nešlo (na rozdíl od loňského podzimu), protože většinou napadlo pouze do 10 cm sněhu, který dlouho nevydržel. Stejná situace je to i v současné době, kdy na hřebenech hor leží maximálně poprašek či zbytky sněhu.

Příznivci zimních sportů si zatím užívají ideální zimní podmínky alespoň na ledovcích v Rakousku. Tam ještě do konce tohoto týdne vydrží krásné slunečné počasí. Lyžuje se většinou ve výškách nad 2000 m, kde leží nejčastěji 40 — 130 cm přírodního sněhu, který je na sjezdovkách promíchán se sněhem technickým. Od příštího týdne nastane změna. Bohužel kromě změny v počasí to vypadá i na změnu v Covid pravidlech pro pohyb v Rakousku, ale dost možná i v jiných zemích...

Změna v počasí nastane i na horách v Česku. V noci z neděle na pondělí dojde k ochlazení a místy lehce nasněží i ve vyšších a středních polohách a provozovatelé skiareálů budou moci konečně pustit i systémy pro umělé zasněžování. Dle dnešních výhledů to ale vypadá ještě na minimálně jedno přechodné oteplení v půlce příštího týdne, kdy se očekávají i na hřebenech hor teploty kolem nuly, či lehce nad nulou. Koncem příštího týdne by se mělo opět na horách ochladit a znovu začít padat sníh, zejména na hřebenech hor. Výhledy na delší období se ale v současné době poměrně rychle mění, a tak podrobnější informace napíšeme v průběhu příštího týdne.

Rakousko - Zillertalské Alpy - Hintertux, 17.11.2021

Zdroj: Infomet.cz.