Homepage»Informace o počasí»Aprílové počasí pokračuje dál, v neděli 20°C, ve středu opět sotva 5°C

Aprílové počasí pokračuje dál, v neděli 20°C, ve středu opět sotva 5°C

Čtvrtek 8.dubna 2021 v 11:32h Přečteno: 516 x

Duben u nás bývá většinou měsícem s nejproměnlivějším počasím v roce. Letos teploty přes 25 °C rychle vystřídalo chladné počasí s četnými sněhovými přeháňkami. Klasický duben, jen jsme takovému počasí v posledních letech trochu odvykli.
Během dubna ještě bývá ve vyšších zeměpisných šířkách hodně studeného vzduchu, naopak do Středomoří se už začíná čím dál častěji dostávat vzduch teplý, z prohřívající se Afriky.

Tyto vzduchové hmoty se nad Evropou během dubna často „perou" a výsledkem je počasí, jaké zažíváme v posledním období. Chvíli léto, chvíli ještě zima.

Typické aprílové počasí bude pokračovat i dále. V současnosti k nám tlaková níže „Ulli" posílá studený vzduch od severozápadu, sněhové přeháňky doprovází teploty přes den jen slabě nad nulou. Už během víkendu k nám pronikne od jihozápadu teplý vzduch a nejvyšší denní teploty zamíří ke 20 °C. Ne na dlouho. Příští týden k nám znovu začne proudit studený vzduch od severozápadu a sněhové vločky budou zase padat i v nížinách. Letos prostě máme typický apríl, jak má být.

Teplotní houpačku ukazují předpovídané nejvyšší teploty na čtvrtek 8. dubna (3 až 7 °C), neděli 11. dubna (17 až 21 °C) a příští středu 14. dubna (kolem 5 °C).

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.