Homepage»Informace o počasí»Bouře v Británii ohrozila i zásoby vakcín proti koronaviru

Bouře v Británii ohrozila i zásoby vakcín proti koronaviru

Čtvrtek 21.ledna 2021 v 14:08h Přečteno: 660 x

Britské úřady vydaly varování před povodněmi na severu Anglie, zejména ve Walesu a v okolí města Manchester. Důvodem je bouře Christoph, která přinesla silné sněhové i dešťové přeháňky. Ty způsobily záplavy, které v noci na čtvrtek mimo jiné ohrozily i zásoby očkovacích látek proti koronaviru.

Foto: AP

Silné přeháňky vyvolaly při waleském městě Wrexham povodně a hrozilo, že se voda dostane i do průmyslového parku, kde společnost AstraZeneca vyrábí a skladuje své vakcíny. Záchranáři pracovali do pozdních ranních hodin, aby je zachránili, což se nakonec podařilo.

 

"Byla přijata veškerá preventivní opatření, což znamená, že nedošlo k narušení výroby a do budov se nedostala žádná voda." uvedla společnost Wockhardt UK, která se podílí na výrobě zmíněných vakcín.

 

Úřady evakuovali lidi z více než dvou tisíc domů z několika částí širší oblasti Manchesteru, z části Walesu a hrabství Merseyside na severozápadě Anglie.

 

V oblasti platí dvě stě záplavových varování, pět z nich vysokého stupně, který znamená i možné ohrožení na životě. Meteorologové předpovídají další déšť a sníh, kvůli nepříznivému počasí platí v zemi varování a v severních částech ostrova v polohách nad 400 metrů nad mořem by mohlo nasněžit až 30 centimetrů


Mnohé vlakové spoje medzi Manchestrom, Liverpoolom a Warringtonom jsou zrušené a lidé mají instrukce nikam necestovat, pokud to není nevyhnutelné.

 

Premiér Boris Johnson ujišťoval, že vláda je připravena na krizovou situaci vyvolanou záplavami i pandemií a že pro lidi, kteří se budou muset v důsledku počasí evakuovat, budou připravena zařízení, v nichž nebude hrozit nákaza koronavirem.

Zdroj: AP; The Guardian.