Homepage»Informace o počasí»Charakter cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červen 2021

Charakter cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červen 2021

Pondělí 12.července 2021 v 12:00h Přečteno: 393 x

Na začátku měsíce ovlivňovala charakter počasí v Evropě řídící tlaková výše nad Skandinávií a proudění v oblasti Atlantik – Evropa mělo výrazně meridionální charakter. Výskyt intenzivních srážek byl navázán na studenou frontu, která se vlnila nad západní Evropou. V oblasti střední Evropy se udržovalo nevýrazné pole vyššího tlaku vzduchu. V průběhu první dekády se cirkulace zvolna měnila a zejména v oblastech jižně od 50°s.š. přecházela v zonální. Frontální srážky se v tomto období postupně přesouvaly ze západní do střední Evropy a dále k východu. Postup frontálních systémů doprovázely silné bouřky s přívalovými srážkami, které zasáhly hlavně oblast Německa. Silné bouřky byly zaznamenány také 8.6. na severu Itálie.

Ve druhé červnové dekádě zasáhla do průběhu počasí tlaková níže nad Španělskem. V pásu mezi 50 °s.š. až 65 °s.š. pak převládala výrazná zonalita. Následně se nad území střední Evropy rozšířila tlaková výše se středem nad kanálem La Manche a frontální zóna se projevovala hlavně v oblasti Velké Británie, severního Německa a Skandinávie. I v této dekádě došlo postupně ke změně a v druhé polovině získalo proudění mezi Amerikou a Evropou meridionální charakter. Tlaková výše se posouvala přes střed kontinentu nad Pobaltí a kolem ní proudil do střední Evropy velmi teplý vzduch. Srážky se v tomto období vyskytovaly zejména na severu Skandinávie a v oblasti Atlantského oceánu.

V poslední červnové dekádě ovlivňovalo počasí v Evropě zvlněné frontální rozhraní, které jen zvolna postupovalo ze západní do střední Evropy a dále k východu. Toto zvlněné frontální rozhraní oddělovalo teplý vzduch na východě od chladnějšího na západě a bylo doprovázeno výskytem intenzivních srážek. Jednalo se o kombinaci deště s přeháňkami a s přívalovými srážkami, které se vyskytovaly v silných bouřkách. Počasí na konci června pak ovlivnila tlaková níže Xero. Proudění v oblasti Atlantik – Evropa bylo v této části měsíce opět střídavě meridionální a zonální. V samotném závěru měsíce pak převládlo proudění meridionální.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.