Homepage»Informace o počasí»Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa v červenci

Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa v červenci

Pátek 13.srpna 2021 v 07:57h Přečteno: 745 x

V červenci byl charakter cirkulace meridionální nebo smíšený.

Zpočátku první dekády počasí v Evropě ovlivňovala tlaková níže nad Dánskem a Polskem, které se zvolna přesouvala nad Pobaltí. Zároveň se nad Atlantikem, západně od Britských ostrovů prohlubovala tlaková níže. S ní související frontální rozhraní ovlivňovalo počasí v Evropě po zbytek první dekády. Nad Atlantikem se udržovala oblast vyššího tlaku vzduchu, která za frontálním rozhraním zasahovala nad západní Evropu. U nás počasí ovlivnila koncem dekády. Charakter počasí v první dekádě byl v první polovině smíšený, se zonálním prouděním nad jižní Evropou. V druhé polovině poté spíše meridionální.

Východ Evropy zpočátku druhé dekády ještě ovlivňovalo frontální rozhraní. Nad západní Evropou se nacházela tlaková níže, kolem které do Evropy proudil teplý vzduch od jihu. S ní však také souvisela zvlněná studená fronta, která postupovala jen zvolna k východu. V druhé polovině dekády počasí v Evropě ovlivňovala zejména výšková tlaková níže, která se ze střední Evropy přesouvala k jihu nad Jaderské moře, kde se postupně vyplnila. A zároveň se z Atlantiku přesouvala tlaková výše nad Britské ostrovy, která do Evropy přinášela chladnější vzduch od severozápadu. V této dekádě převažoval spíše meridionální charakter počasí, pouze uprostřed období se jednalo spíše o smíšený charakter, se zonálním prouděním nad severní Evropou.

Třetí dekáda začala s tlakovou výší se středem nad Britskými ostrovy, kolem které nadále do Evropy proudil chladnější vzduch od severozápadu. Nad Atlantikem se také začala prohlubovat tlaková níže, ta se pozvolna v dalších dnech přesouvala nad západní Evropu a s ní spojená zvlněná studená fronta začala ovlivňovat počasí v Evropě. Za ní se z Atlantiku nad Evropu rozšiřoval výběžek vyššího tlaku vzduchu. V závěru dekády počasí ovlivňovala oblast nižšího tlaku vzduchu nad severní Evropou. K nám zasahovala mělká brázda a s ní spojený frontální systém ovlivnil počasí u nás. Charakter počasí byl zpočátku meridionální, v závěru poté smíšený, se zonálním prouděním nad střední Evropou.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.