Homepage»Informace o počasí»Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za květen 2022

Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za květen 2022

Neděle 12.června 2022 v 18:58h Přečteno: 560 x

V první dekádě ovlivňovala proudění mezi kontinenty mohutná Azorská tlaková výše, která blokovala zonalitu v jižní polovině Evropy. Zonální proudění tak probíhalo pouze v severněji položených oblastech, zatímco od 50° s. š. jižněji mělo proudění převážně severojižní směr. Frontální systémy přinášely srážky zejména do Velké Británie, na Island a do Skandinávie. Ve druhé polovině dekády se vyskytovaly srážky též na jihu Evropy, kde počasí ovlivňovala tlaková níže nad centrálním Středomořím. Střední Evropa se zpočátku nacházela v nevýrazném tlakovém poli. Po té počasí u nás částečně ovlivňovala již zmíněná tlaková níže nad centrálním Středomořím a koncem první dekády začala počasí nad naším územím řídit tlaková výše se středem nad Baltským mořem, kolem které k nám začal proudit teplý vzduch od jihozápadu.

V prvních pár dnech druhé dekády bylo proudění v celé oblasti Atlantik – Evropa zonální, avšak již před polovinou měsíce získalo opět smíšený ráz. Zonální proudění pro změnu pokračovalo v oblasti jižně od 45° s. š., zatímco severněji od této rovnoběžky mělo proudění meridionální ráz. V souvislosti s vývojem proudění postupovaly během druhé dekády do Evropy okludující frontální systémy, které nad středem kontinentu většinou slábly a rozpadaly se. Do střední Evropy přinesla výraznější srážky okluzní fronta 16. a 17. května. Počasí v Evropě též významně ovlivnila zvlněná studená fronta, která postupovala od západu přes území České republiky večer 20. května a v noci na 21. května. Velmi výrazný bouřkový systém způsobil na velké části území zejména škody větrem. Systém vykazoval charakteristiky tzv. bow echa a během svého postupu nabíral na síle. Maximální náraz větru (necelých 35 m/s) byl změřen na stanici v Plzni.

Také v průběhu třetí dekády převažoval smíšený charakter cirkulace. V jižní polovině Evropy pokračovalo zonální proudění, v severnějších oblastech bylo proudění meridionální. V samotném závěru měsíce pak převládl meridionální ráz počasí v celé oblasti Atlantik – Evropa. Třetí dekádu bychom mohli označit na našem území jako nejdeštivější. Rozložení frontálních systémů v Evropě zejména v posledním květnovém týdnu bylo vcelku rovnoměrné. Nejvyšší úhrny srážek v tomto období přinesla na území České republiky zvlněná studená fronta od západu 24. a 25. května. Významnější srážky v závěru měsíce doprovázely také frontální rozhraní nad jihem a jihovýchodem Evropy.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.