Homepage»Informace o počasí»Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik – Evropa za říjen 2021

Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik – Evropa za říjen 2021

Čtvrtek 11.listopadu 2021 v 09:11h Přečteno: 574 x

V říjnu 2021 měla cirkulace mezi Amerikou a Evropou převážně smíšený charakter.

Na začátku měsíce ovlivňovala počasí v Evropě hluboká tlaková níže nad Britskými ostrovy a Norským mořem, kolem které do západní a střední Evropy proudil teplý vzduch od jihozápadu až jihu. Východní polovina Evropy byla naopak pod vlivem tlakové výše se středem nad Ruskem. Proudění v tomto období mělo smíšený charakter a frontální zóna probíhala od Azor přes Britské ostrovy nad Barentsovo moře. Ve druhé polovině první dekády se mezi Grónskem a Islandem prohloubila tlaková níže a nad evropským kontinentem získala dominantní postavení tlaková výše se středem nad východní Evropou. Proudění získalo zonální charakter a frontální srážky se projevovaly zejména ve Velké Británii, Skandinávii a severní části Ruska.

Na začátku druhé dekády bylo proudění v oblasti Atlantik — Evropa krátce meridionální. Do středu kontinentu v tomto období kolem tlakové níže nad severní Evropou proudil studený a vlhký vzduch. Kromě výrazného poklesu teplot se v polohách nad 800 m objevil také nový sníh. Výrazné srážky se v tomto období nevyhnuly ani jihovýchodní Evropě, kde počasí ovlivňovala tlaková níže. Srážky v rozmezí 100 až 200 mm způsobily zejména v Řecku bleskové povodně. Na přelomu měsíce se cirkulace změnila v zonální. Od Azorských ostrovů přes Biskajský záliv a Francii se do střední Evropy a později až nad Balkán rozšířila tlaková výše. Frontální zóna se v tomto období přesunula do oblasti Skandinávie, Baltského moře a dále k severovýchodu.

Ve třetí dekádě pokračoval zonální charakter počasí. Řídícím tlakovým útvarem v tomto období byla hluboká tlaková níže nad Skandinávií. Do střední Evropy se tak opět dostával studený vzduch a v silném severozápadním až západním proudění postupovaly ze západní Evropy k východu jednotlivé frontální systémy. Na konci října získalo proudění smíšený charakter. Nad východní Evropu se přes Alpy přesunula tlaková výše a do střední Evropy proudil teplý vzduch. Frontální zóna probíhala nad východním Atlantikem a západní Evropou. V oblasti Středozemního moře se v těchto dnech zformoval medikán Apollo, který přinesl intenzivní srážky do jižní Itálie, na Sicílii, Maltu a do oblasti Libye.

Zdroj: infomet.cz.