Homepage»Informace o počasí»Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za srpen 2022

Charakteristika cirkulace v oblasti Atlantik - Evropa za srpen 2022

Čtvrtek 8.září 2022 v 06:56h Přečteno: 716 x

Na počátku první dekády se severně od Britských ostrovů nacházela tlaková níže, která se zvolna posouvala podél norského pobřeží k severovýchodu. Její frontální systémy postupovaly přes severní polovinu Evropy, i když se nad kontinentem nacházela tlaková výše. Ta se také posouvala k východu až severovýchodu a za ní přešla přes západní a střední Evropu zvlněná studená fronta, která byla následována tlakovou výší se středem nad Britskými ostrovy. Tlaková výše mohutněla a stala se tak řídícím tlakovým útvarem nad Evropou, kterou pokrývala s výjimkou okrajových částí na jihovýchodě celou. Tlakové níže postupovaly z Islandu přes Norské moře k severovýchodu.

Tlaková výše se na začátku druhé dekády přesouvala svým středem nad severovýchodní Evropu a nad západní Evropou se začala vytvářet tlaková níže. Zároveň se nad Norským mořem vytvořila další cyklona, takže zejména nad západní Evropou vznikla rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu, nad zbytkem kontinentu se nacházelo nevýrazné tlakové pole. Tlaková níže postupovala se zvlněnou studenou frontou k východu a nad střední Evropou se na několik dní zastavila.

Tato zvlněná studená fronta se nad střední Evropou rozpadla a byla vystřídána nevýrazným tlakovým polem nad většinou kontinentu, jen nad Skandinávií se nacházela oblast vyššího tlaku vzduchu. Cyklony opět postupovaly podél norského pobřeží k severovýchodu nad Barentsovo moře a svými brázdami a s nimi spojenými studenými frontami přechodně ovlivnili počasí severně od 45. rovnoběžky. Na konci měsíce se nad východní Evropou vytvořila tlaková níže, nad Norským mořem anticyklona zasahující i do západní a střední Evropy, nad jižní Evropou se nacházelo nevýrazné tlakové pole.

Proudění v oblasti Atlantik – Evropa bylo v srpnu bylo spíše meridionální s občasným výskytem zonálního.

V první dekádě probíhala frontální zóna mezi 70. a 50., na konci první dekády a v první polovině druhé mezi 70. a 60. rovnoběžkou. Mezi 15. a 25. srpnem fronty postupovaly i kolem 50 ° s. š., zasahující v jihozápadní Evropě až ke 40. rovnoběžce.

Zdroj: Infomet.cz, ČHMÚ.