Homepage»Informace o počasí»Chladná podzimní rána a klesající teplota vody

Chladná podzimní rána a klesající teplota vody

Pátek 23.září 2022 v 16:54h Přečteno: 664 x

Zatímco klimatologický podzim běží již od 1. září, astronomický podzim začal dnes. A to docela chladně. V horských mrazových kotlinách Šumavy a Krušných a Jizerských hor byly minimální teploty až pod -5 °C. Pod nulu klesly teploty i na některých stanicích mezi 500 a 600 m n.m., jako Šindelová, Adršpach a Králíky. A mráz se ojediněle vyskytl i pod 400 m n. m., například na stanicích Broumov a Velké Chvojno. Přes den bylo slunečno, a jaká byla teplota vody v přehradách? Postupně taky klesá.

Nejteplejší voda je ve velkých a hlubokých přehradách, kde voda na podzim chladne pomaleji. Přehrady Nechranice, Orlík a Slapy uvádějí teplotu vody 19 °C, Vranov nad Dyjí 18 °C, Žermanice a Vrané nad Vltavou 17 °C, Jesenice u Chebu, Rozkoš u České Skalice, Seč u Chrudimi, Letovice, přehrada v Brně a přehrada Slezská Harta naměřily 16 °C, přehrada v Jablonci nad Nisou a Nové Mlýny III uvádějí 15 °C, Nové Mlýny I a II kolem 13 °C, přehrada Bedřichov v Jizerských horách 12 °C a krkonošská přehrada Labská u Špindlerova Mlýna 11 °C.

Podle informací nezávislých na podnicích Povodí teplota vody v nádrži Barbora v okrese Teplice dnes byla 16 až 17 °C.

Podle informací ČHMÚ teplota vody ve větších tocích v nižších polohách dosahuje většinou 11 až 14 °C, Vltava pod Vltavskou kaskádou má kolem 16 °C, menší toky mají i kolem 10 °C, malé vodní toky v horských oblastech mají teplotu vody většinou 6 až 9 °C.

Vzhledem k podzimu bude teplota vody postupně klesat, ve velkých přehradách pomaleji. Ale v případě výrazného oteplení se pokles teploty vody může přibrzdit i zastavit, nelze vyloučit i přechodné nevýrazné zvýšení teploty vody. V některých letech se dalo koupat ještě v druhé polovině října.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.