Homepage»Informace o počasí»ČTÚ řeší kvůli inverznímu počasí výrazně víc stížností na nekvalitní signál

ČTÚ řeší kvůli inverznímu počasí výrazně víc stížností na nekvalitní signál

Úterý 15.prosince 2020 v 14:42h Přečteno: 854 x

Diváci v poslední době posílají čím dál víc stížností Českému telekomunikačnímu úřadu kvůli horšímu příjmu digitálního televizního vysílání. Důvodem problémů však nemusí být technická závada na straně vysílačů, nýbrž teplotní inverze.


Inverze se vyskytuje v podzimních a zimních měsících a často výrazným způsobem narušuje standardní podmínky šíření elektromagnetického signálu. Navíc většinou dochází k tomu, že přijímaný signál je v konkrétním místě rušen příjmem ze vzdálených vysílačů, které divák za běžných podmínek nezachytí.

České radiokomunikace uvádí, že v řadě případů je možné zmiňovaný jev potlačit, ale bohužel nelze nikdy zaručit stoprocentní účinnost. Záleží totiž vždy na konkrétních místních podmínkách příjmu. Obecně však doporučuje dodržovat základní zásady instalace přijímací techniky:

  • Preferovat venkovní antény před pokojovými.
  • Používat raději ziskovější a směrové antény, optimální je vyhnout se i používání anténních předzesilovačů.
  • Používat kvalitní techniku, odborně instalovanou a vhodnou pro vysílání DVB-T/T2, což zvláště platí pro anténní zesilovače.
  • Nejen inverze, ale počasí celkově může mít negativní vliv na šíření televizních signálů. Například déšť, sněžení nebo mlha částečně pohlcují elektromagnetické vlnění a zhoršují kvalitu signálu.
 
Úřad uzavřel 133 případů, v naprosté většina mohla za špatná příjem závada zařízení diváka. V 11 případech se jednalo o vliv zastínění, odrazů nebo příjem v nepokryté oblasti. V 15 případech rušení ustalo anebo se projevovalo jen sporadicky. Čtrnáct hlášení na rušení stornovali jejich podavatelé během úředního zkoumání. Jen ve dvou prověřovaných případech bylo skutečně zjištěno rušení. V jednom případě se nejednalo o rušení příjmu TV, podle zjištění ČTÚ šlo o rušení hlukem. Závady přijímacího zařízení televizních diváků byly naopak ve čtyřech případech zdroji rušení mobilních sítí.
 
Kromě inverze, může mít negativní vliv na šíření televizního signálu například déšť, sněžení nebo mlha.


Zdroj: ČTÚ.