Homepage»Informace o počasí»Družicové přístroje dokáží snímat záření ze Země v různých vlnových délkách

Družicové přístroje dokáží snímat záření ze Země v různých vlnových délkách

Pondělí 27.září 2021 v 08:01h Přečteno: 837 x

Družicové přístroje dokáží snímat záření ze Země v různých vlnových délkách, a to jak odražené sluneční záření, tak i tepelné vyzařování Země. Mají tak oproti lidskému oku velkou výhodu — mohou sledovat jevy, které nejsou ve viditelném záření pozorovatelné. Díky správné kombinaci naměřených dat dokážeme odhalit nejrůznější jevy v atmosféře nebo na zemském povrchu.

Obr. 1: Pohled na Kanárské ostrovy, sever Afriky a Pyrenejský poloostrov tak, jak by jej pravděpodobně vidělo lidské oko – produkt „Natural Colour Enhanced RGB" z 24. 9. 2021 16:00 UTC, zdroj: EUMETSAT

Obecně platí, že čím víc různých informací je k dispozici, tím je větší pravděpodobnost správné klasifikace oblačnosti nebo dalších jevů. Ke sloučení těchto dat využíváme kombinace barev RGB (Red – červená, Green – zelená, Blue – modrá) a vytváříme tak speciální RGB produkty, které jsou cílené na sledování konkrétního jevu. Ukážeme si, jaké výhody přináší produkt 24h-MF, který je veřejně dostupný na stránkách ČHMÚ.

Obr. 2: Stejná oblast i čas jako na obr. 1, ale díváme se na produkt „Dust RGB", zdroj: EUMETSAT

Produkt 24h-MF, jak už název napovídá, je dostupný ve dne i v noci, protože kombinuje pouze měření z tepelných kanálů. Navíc nám poskytuje klíčové informace o mikrofyzice oblačnosti (led vs voda, velikost částic). Sám o sobě je tedy hojně využíván. Zvláštností tohoto produktu je schopnost detekovat prachové (písečné) bouře, které jsou jasně růžové (na obr. 2 na severu Alžírska). Podle výšky prachu nad zemským povrchem a teploty zemského povrchu pod ním (den vs noc) se odstín prachové bouře na družicových snímcích může měnit od jasně růžové až po fialovou (viz animace).

Obr. 3: Stejná oblast i čas jako obr. 1 a 2, produkt „Volcanic Ash RGB", zdroj: EUMETSAT

Tradiční produkt 24h-MF je možné více upravit (změnit rozsah teplot nebo funkci gama) a uzpůsobit danému účelu, třeba pro zvýraznění detekce SO2. Ten je součástí plynů sopečných erupcí a v posledních dnech proudí z Kanárských ostrovů. Vulkanický popel je nebezpečný zejména pro letecký provoz, proto je jeho detekce velmi důležitá. Je však nutno podotknout, že každá sopečná erupce je jiná – jiné složení plynů a částic, jiná zeměpisná poloha apod. Sopečný popel ze sopky Cumbre Vieja na ostrově La Palma je znázorněn tyrkysovou barvou.


Zdroj: Infomet.cz, ČHMÚ.