Homepage»Informace o počasí»Hřebeny hor na konci dubna hlásí více než půl metru sněhové pokrývky

Hřebeny hor na konci dubna hlásí více než půl metru sněhové pokrývky

Pátek 30.dubna 2021 v 11:35h Přečteno: 534 x

Dnes vám přináší ČHMÚ pravděpodobně poslední příspěvek k letošní vydařené sněhové sezoně na našich horách. Stává se velmi výjimečně, aby tolik sněhu jako letos vydrželo do konce dubna současně na hřebenech Šumavy, Jizerských hor, Krkonoš, Jeseníků a Beskyd. Naposledy tomu tak bylo v roce 2013 a dále pak v památné "Ladovské" zimě roku 2006. K pátečnímu ránu hlásí nejvíce sněhu stanice Labská bouda a to 140 cm.

Avšak údaj z Labské boudy je mírně ovlivněn závětrnou polohou stanice k západnímu proudění, během kterého se v oblasti kolem Labské boudy ukládá sníh odfoukávaný z oblasti Pančavské a Labské louky. Oproti tomu lokalita Luční bouda je spíše vyfoukávaná a tam nyní leží 94 cm sněhu, takže lze konstatovat, že na hřebenech Krkonoš nyní leží v průměru ještě kolem 1 metru sněhu. Šumava hlásí kolem 50 cm sněhu v oblasti kolem Plechého i na hřebeni nad Březníkem. Rozmezí v Jizerských horách udává výšku sněhu 41 cm. V Jeseníkách hlásí Šerák 58 cm, avšak v okolí Pradědu je výška sněhu ještě kolem 80 cm. Lysá hora v Beskydech má výšku sněhu 67 cm. Na hřebenech Krušných hor kolem Klínovce a Fichtelbergu leží ještě sníh především na severních svazích a v lesních úsecích. Podobně je tomu i v Orlických horách.

Sníh bude v pátek i v sobotu dále postupně odtávat, a to i z nejvyšších hřebenů hor. V neděli se přidají dešťové srážky, které budou místy i trvalejší a vydatnější a odtávání sněhové pokrývky tak bude mnohem výraznější, pravděpodobně se tak naplní koryta našich řek, které odvodňují horské oblasti. Na hřebenech nejvyšších hor srážky postupně přejdou ve sněžení a sněhová pokrývka se tak zde ještě přechodně znovu zvýší. V příštím týdnu bude pravděpodobně převládat teplotně proměnlivé počasí, v pondělí se ještě mohou vyskytnout na horách sněhové přeháňky. Je ale možné, že se pak sněhové vločky ještě objeví, především na hřebenech hor, znovu ve druhé polovině týdne.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.