Homepage»Informace o počasí»Jaká byla cirkulace mezi Atlantikem a Evropou v srpnu?

Jaká byla cirkulace mezi Atlantikem a Evropou v srpnu?

Čtvrtek 9.září 2021 v 07:05h Přečteno: 713 x

V srpnu 2021 měla cirkulace mezi Amerikou a Evropou převážně smíšený charakter.

V prvních srpnových dnech bylo proudění meridionální, což zvýraznila i brázda nízkého tlaku vzduchu zasahující ze severu až do střední Francie. V dalších dnech pak krátce převládlo proudění zonální, které se projevovalo přílivem chladnějšího a vlhčího vzduchu zejména do oblastí mezi 40° až 60° s. š. Středomoří v tomto období ovlivňovala oblast vysokého tlaku vzduchu nad severní Afrikou a teploty vzduchu v Řecku a později i v Itálii stoupaly přes 40° C. Ke konci první dekády se nad Britskými ostrovy prohloubila tlaková níže a cirkulace získala smíšený ráz. Zatímco na jihu kontinentu stále pokračovalo proudění zonální, v severnějších oblastech Evropy bylo proudění naopak výrazně meridionální.

Také druhá dekáda se vyznačovala smíšeným charakterem proudění. Ve střední Evropě převládalo výškové jihozápadní až západní proudění, ve kterém od západu přes naše území postupovaly slábnoucí okluzní fronty. Srážky se vyskytovaly také na severu Evropy, který ovlivňovala tlaková níže nad Severním mořem, později Skandinávií. V jižní polovině kontinentu pokračoval anticyklonální ráz počasí.

Proudění vzduchu ve třetí srpnové dekádě bylo velmi rozvlněné. Do průběhu cirkulace zasáhl rovněž hurikán Ida, tropické bouře Julian a Kate, a v samotném závěru měsíce se u břehů západní Afriky zformovala tropická deprese nejvyššího, dvanáctého stupně, která záhy přerostla v hurikán Larry. Počasí v samotné Evropě pak v tomto období ovlivnila zejména výšková tlaková níže nad střední Evropou. Extrémní srážky zasáhly zejména střed a sever Německa, Alpy, Českou republiku, ale též jižní Polsko a Slovensko.

Zdroj: Infomet.cz, ČHMÚ.