Homepage»Informace o počasí»Jehličnaté lesy v Grónsku? Ledový příkrov v minulosti opakovaně mizel, dokazuje studie

Jehličnaté lesy v Grónsku? Ledový příkrov v minulosti opakovaně mizel, dokazuje studie

Pondělí 29.března 2021 v 20:27h Přečteno: 600 x

Grónský ledový příkrov přinejmenším dvakrát za posledních 3,5 milionu let (nejméně jednou za posledních 1,1 milionu let) roztál. Minimálně ve dvou teplých obdobích led ustoupil a na ostrově rostla vegetace, možná boreální les, v místech, kde se dnes nachází více než kilometrová vrstva ledu. Dokazují to fosilíe rostlin a biomolekuly, které byly objeveny ve vzorcích sedimentů získaných v roce 1966 na americké vojenské základně Camp Century na severozápadě Grónska. Vzorky byly odebrány z podloží pod ledovcem, který má na daném místě asi 120 kilometrů od pobřeží a 1300 kilometrů od severního pólu mocnost 1,4 kilometru. Vzorky zůstaly ležet bez zájmu po dlouhá desetiletí v mrazácích a větší pozornosti se dočkaly teprve v roce 2017. Jejich analýze se nedávno věnoval mezinárodní tým vědců. Jeden z nich Andrew Christ z Vermontské univerzity nemohl uvěřit svým očím, když v roce 2019 poprvé pod mikroskopem spatřil ve vzorcích usazenin dobře zachovalé části větviček a listů.

"Ledové příkrovy obvykle drtí a ničí vše, co jim stojí v cestě," vysvětlil Christ. "Avšak to, co jsme objevili, byly dokonale zachovalé křehké rostlinné struktury. Jsou to fosilie, ale vypadají, jako by zahynuly včera."

Nové poznatky o tom, co se v Grónsku dělo v minulosti, jsou velmi důležité pro nás, kteří žijeme ve století, kdy se průměrné globální teploty zvyšují a prognózy se liší jen v odhadech rychlosti dalšího oteplování. Ukazuje se, že ledový příkrov na největším ostrově světa není zdaleka tak stabilní, jak by se mohlo zdát a jak se vědci dříve domnívali. Ze studie vyplývá, že led z Grónska mizel v obdobích, kdy klima na Zemi nebylo o mnoho teplejší než dnes. Jeho úplné rozpuštění v budoucnosti tedy není nereálné a není to problém pro vzdálené generace našich potomků. "Tohle je naléhavý problém pro příštích 50 let," upozornil geolog Paul Bierman z Vermontské univerzity.

Odhaduje se, že v případě kompletního rozpuštění grónského ledu by hladina světových oceánů stoupla o 6 až 7 metrů.

Už v roce 2016 byla zveřejněna studie, která na základě analýz vzorků z podloží pod ledovým příkrovem na jiném místě konstatovala, že za posledních 1,4 milionu let bylo Grónsko bez ledu po dobu nejméně 280 tisíc let.

Základna Camp Century, tvořená 21 tunely o celkové délce 3 kilometry, byla vybudována v utajení americkou armádou v letech 1959 až 1960. Nachází se 240 kilometrů východně od vojenské letecké základny Thule v nadmořské výšce 1880 metrů. V provozu byla až do roku 1964, sezónně až do roku 1967. Američané zde měli původně v úmyslu vytvořit rozsáhlou síť podzemních chodeb a umístit zde v odpalovacích šachtách až 600 balistických střel středního doletu. Ty mohly být použity k překvapivému útoku na Sovětský svaz. Dánské vládě byl projekt představen jako experimentální zařízení pro vědecký výzkum a testování konstrukčních technologií v extrémních arktických podmínkách. Skutečné úmysly Američanů vyšly na jevo až po odtajnění příslušných dokumentů v roce 1996. Realizaci projektu zabránily nečekaně velké potíže způsobené neustálými pohyby ledu.

Opuštěná základna však stále představuje hrozbu pro životní prostředí. Američané sice ze základny odvezli přenosný jaderný reaktor, který jim sloužil jako zdroj energie, ale jinak se o odpad a nebezpečné látky, které po sobě zanechali, nestarali. Podle studie dánských a kanadských vědců z roku 2016 zůstalo na místě neupřesněné množství radioaktivního chladiva, odhadem asi 200 tisíc litrů motorové nafty, netriviální množství PCB a 24 milionů litrů neošetřené splaškové vody v jímkách. Po případném rozpuštění ledu mohou v budoucnu tyto látky představovat nebezpečí pro celou oblast.

Zdroj: Gnosis9.net, NASA, PNAS, The University of Vermont, University at Buffalo, Geophysical Research Letters.