Homepage»Informace o počasí»Kde se ani v noci neochladí, třeba v Iráku

Kde se ani v noci neochladí, třeba v Iráku

Pátek 31.července 2020 v 12:35h Přečteno: 1356 x

V České republice v současnosti zažíváme nejteplejší období léta — teploty se v těchto dnech pohybují většinou mezi 25 až 30 °C, dosavadní letošní maximum bylo naměřeno 28. července v Dobřichovicích, a to 35,6 °C. Podle statistik bývá přelom července a srpna nejteplejším obdobím roku. Průměrná maxima se pohybují kolem 25 °C, minima kolem 12 °C. A jen pro připomenutí, absolutní maximum v Česku činilo 40,4 °C a bylo naměřeno taktéž v Dobřichovicích 20. srpna 2012. Nám zvyklým středoevropského léta s teplotami jen občas překračujícími 30 °C jsou teploty přes čtyřicet stupňů nepředstavitelné.

Trochu jiné teplo mají v těchto dnech v Iráku, kde rtutě teploměru na mnohých místech šplhají vysoko nad zdejší průměrná červencová maxima. V jeho hlavním městě Bagdád byly nejvyšší teploty od pondělí každý den přes 50 °C. Dosud nejteplejším dnem bylo úterý, kdy zde teplota vystoupila na 51,8 °C, čímž byl překonán dosavadní bagdádský rekord. V Basře se teploty kolem padesátky objevovaly již na přelomu první a druhé dekády července a v posledních dvanácti dnech tuto hranici překročily sedmkrát s maximem 30. července, které bylo 52,8 °C. Tentýž den bylo také naměřeno 53,0 °C na stanici Amarah. Podobně vysoko šplhají teploty i v sousední Saudské Arábii, také Kuvajtu, kde teplota vystoupala desetinu stupně nad třiapadesát stupňů Celsia a v Íránu — tam bylo maximum posledních dní 52,5 °C na stanici Abadan. Ve všech těchto státech s výjimkou Íránu se maxima posledních dnů přiblížila dosavadním absolutním maximům na 1 °C nebo méně. Teploty poslední dny neklesají ani v noci pod 30 °C.

Pro kontext – průměrná červencová maxima se v Bagdádu pohybují kolem 44 °C, minima kolem 26 °C. Dosud nejvyšší naměřená teplota v Iráku činí 53,8 °C (Basra, 22. července 2016), což není o tolik víc, než zažívali v posledních dnech. Od neděle už by teploty v oblasti měly zůstat pod padesátistupňovou hranicí.

A poslední extrém. Nejvyšší noční teplotní minimum bylo zaznamenáno 17. června 2017 v ománském městě Khasab, kde teplota neklesla pod 44,2 °C.

Teploty v severní Africe a na Arabském poloostrově podle modelu GFS [°C] (zdroj: wetterzentrale.de)

Teploty v severní Africe a na Arabském poloostrově podle modelu GFS [°C] (zdroj: wetterzentrale.de)

Zdroje článku:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records
https://www.wunderground.com/cat6/Minimum-Temperature-426-C-1087-F-Oman-June-26-2018-New-World-Record
https://www.climatestotravel.com/climate/iraq
https://www.ogimet.com/ranking.phtml.en
https://www.washingtonpost.com/weather/2020/07/29/baghdad-iraq-heat-record/
https://www.wetterzentrale.de/topkarten.phpmap=11&model=gfs&var=5&run=6&time=6&lid=OP&h=0&mv=0&tr=3#mapref

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Filip Smola).