Homepage»Informace o počasí»Kvůli silnému mrazu byla v pondělí rekordní spotřeba elektřiny

Kvůli silnému mrazu byla v pondělí rekordní spotřeba elektřiny

Pondělí 15.února 2021 v 16:33h Přečteno: 842 x

Česká elektrizační síť v pondělí ráno překonala rekordní zatížení soustavy. Okamžitá spotřeba elektřiny dosáhla hodnoty 12 226 megawattů (MW), čímž překonala dosavadní maximum z 28. února o více než 150 MW. Šlo také o nejvyšší okamžitou spotřebu elektřiny od roku 1990. Důvodem byly přetrvávající mrazy.

Informace poskytla společnost ČEPS, která tuzemskou přenosovou soustavu provozuje. Vysoké zatížení elektrizační soustavy podle ředitele sekce Dispečerské řízení ČEPS Miroslava Šuly nastává vždy v zimě v pracovní dny a v období přetrvávajících celodenních mrazů. V této souvislosti však firma neregistruje žádné mimořádné události. Přenosové soustavy v ČR jsou prý budovány tak, aby odolaly  extrémním podmínkám (silné námrazy, vichřice).

V posledním týdnu byly v Česku velké mrazy, na některých místech bylo méně než minus 30 stupňů. Například na Šumavě v noci z neděle na pondělí klesla teplota pod minus 30 stupňů Celsia, na Rokytské slati šlo o minus 31,3 stupně.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že spotřeba elektřiny v mrazivých dnech stoupla zhruba o 3,5 procenta oproti období před nimi.

Meziroční srovnání však nelze využít v důsledku toho, že v minulém roce nebyla potvrzena nákaza koronavirem a nebyla přijata žádná opatření. Podle Kříže je však spotřeba elektřiny v zimě o 40 procent vyšší než v létě, v mrazech je rozdíl ještě větší s tím, že spotřeba roste s každým stupněm pod nulou přibližně o 0,5 procenta (tato úměra neplatí pod minus 10 stupni Celsia).

ČEPS jako výhradní provozovatel přenosové soustavy v ČR udržuje, obnovuje a provozuje 43 rozvoden se 77 transformátory a vedení o celkové délce více než 5500 kilometrů. Sto procent akcií společnosti vlastní přes ministerstvo průmyslu a obchodu stát.

Zdroj: ČTK.