Homepage»Informace o počasí»Lesní požár v Národním parku České Švýcarsko

Lesní požár v Národním parku České Švýcarsko

Úterý 26.července 2022 v 20:16h Přečteno: 543 x

V neděli 24. července vypukl lesní požár v Národním parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska v okolí Pravčické brány. V důsledku dlouhotrvajícího sucha a horkého počasí se požár šířil a bylo obtížné ho dostat pod kontrolu. Po horkém a suchém pondělí 25. 7. přešla v noci na úterý přes naše území studená fronta od severozápadu, která přinesla změnu směru větru a hlavně jeho zesílení. V důsledku toho se kouř z požáru začal šířit k jihu a jihovýchodu a na řadě míst byly zaznamenány jeho projevy.

Na řadě míst lidé cítili kouř, mnozí v noci vstali a šli kontrolovat, zda jim nehoří něco v domě nebo na zahradě. Pravděpodobně v souvislosti s kouřem zaznamenaly i některé stanice automatického imisního monitoringu ČHMÚ zvýšené koncentrace prašného aerosolu. Například na stanici Česká Lípa, která leží přímo na jihovýchod od Hřenska, došlo od půlnoci do 3 hodin v noci letního času k vzestupu hodinové průměrné koncentrace PM10 ze 14 mikrogramů/m3 na 258 mikrogramů/m3, poté tam koncentrace mírně klesla. O něco později byly zvýšené koncentrace zaznamenány i dále na jihu a jihovýchodě, například na stanicích Štětí, Mladá Boleslav, Rožďalovice, Kutná Hora a dalších. K výraznému vzestupu koncentrace PM10 došlo i v Pardubicích, je otázka, zda to také souvisí s touto záležitostí, ale je to pravděpodobné.

Přechod studené fronty přinesl změnu směru větru a určité ochlazení, ale očekávané srážky (v místě požáru a okolí) se nedostavily, takže asi bude nadále obtížné dostat požár úplně pod kontrolu. V následujících dvou dnech, minimálně do středy a možná do čtvrtka, se nadále očekává mírný severozápadní až severní vítr a jen minimální nebo žádné srážky, takže pokud se požár nedostane pod kontrolu, bude se kouř pravděpodobně nadále šířit přibližně stejným směrem jako dnes ráno.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.