Homepage»Informace o počasí»Letošní zima konečně se sněhem a mrazem

Letošní zima konečně se sněhem a mrazem

Pondělí 8.února 2021 v 11:54h Přečteno: 631 x

Teď v první polovině února se ještě nedá definitivně říci, jaký bude charakter této zimy jako celku, ale už teď je téměř zřejmé, že to nebude další zima v řadě, o které se bude psát, že byla nejteplejší za posledních 100 let. Naopak to vypadá, že po sérii extrémně teplých zim přichází ukázka, jak má zima vypadat. Situace na synoptické mapě dokonce připomíná některé zajímavé zimy z minulosti.

Nad střední Evropou se udržuje výrazné frontální rozhraní mezi studeným vzduchem původem ze Sibiře, který je prakticky nad severní polovinou Evropy, a velmi teplým vzduchem na jihu. Ve vyšších hladinách se ten teplý vzduch dostává nad ten studený a v něm obsažená vlhkost je zdrojem vláhy pro výrazné sněžení. Podle některých zpráv prý byl ve sněhu zjištěn i saharský písek, napovídající původu toho teplého vzduchu.

Rozhraní mezi velmi studeným vzduchem na severu a velmi teplým na jihu se v minulosti vyskytlo mimo jiné i v některých zimách, které si dodnes pamětníci pamatují, například v lednu 1987, o které se psalo například v článku z roku 2017, nebo na Silvestra 1978, jak se o tom psalo například v článku z roku 2018. Podle dosavadních předpovědí to vypadá, že i tentokrát nás čeká několik dní pravého zimního počasí, se sněhem i mrazem.

Asi nás ani v případě přílivu sibiřského vzduchu nečekají tak extrémní mrazy, jako například v únoru 1929 nebo v zimách 1799, 1830, 1784 a podobně, protože ani na Sibiři nejsou teď takové mrazy jako kdysi. Ale po sérii extrémně teplých zim nám i ty mrazy, co budou, mohou připadat dost nezvyklé.

Vypadá to, že budou příznivé podmínky i pro běžkaře, a to zejména na horách. Podle dostupných údajů v noci na pondělí napadlo v Bedřichově v Jizerských horách 17 cm sněhu, na stanicích Šindelová a Broumov 15 cm, v Doksech 14 cm, v Ondřejově 13 cm, stanice Javorník, Praha-Kbely, Varnsdorf, Aš a Čáslav uvádějí 12 cm nového sněhu. Pouze asi čtvrtina ze 135 stanic uvádějících údaj o novém sněhu uvádí méně než 5 cm nového sněhu, a jen necelých 10 stanic uvádí nulové množství nového sněhu.
Celkovou sněhovou pokrývku uvádí stanice Labská bouda 148 cm, stanice Ovčárna uvádí 100 cm, Rozmezí v Jizerských horách a Králický Sněžník 90 cm, a jen malá část stanic včetně stanic v nižších polohách uvádí méně než 10 cm sněhu. Vypadá to, že pro běžkování jsou a budou skvělé podmínky nejen na horách, ale i ve středních polohách a leckde i v nižších polohách nebo přímo v nížinách. Například stanice Doksany ve 158 m n.m. uvádí 18 cm sněhu.

Uvidíme, co zajímavého nám tato zima ještě nachystá.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.