Homepage»Informace o počasí»Mrazy v Texasu: Miliony lidí bez proudu, mrtví přibývají

Mrazy v Texasu: Miliony lidí bez proudu, mrtví přibývají

Středa 17.února 2021 v 12:03h Přečteno: 674 x

Jih Spojených států se již několik dní potýká s nezvykle mrazivým počasím po přílivu arktického vzduchu z Kanady. V Texasu je bez proudu více než 3,5 milionu lidí, v mnoha případech by obnovení mohlo trvat i několik dní. S touto rozsáhlou bouří se spojují více než dvě desítky úmrtí.

Arktický vzduch z Kanady přinesl tuhé mrazy, sněžení či mrznoucí srážky téměř do všech koutů USA a na také na sever Mexika. Podle Národní meteorologické služby (NWS) v úterý sníh pokryl až 73 procent amerického území. Takovou zimu jako v poslední dnech nezažila jižní část několik desetiletí, v samotném Houstonu byla naměřena nejnižší teplota

Nejhorší situace je na jihu, kde na takové podmínky nejsou vůbec zvyklí. Z rozsáhlé oblasti od Texasu po Kentucky jsou hlášeny dopravní problémy a rozsáhlé výpadky proudu. Rozvodné sítě nezvládají tak vysoké odběry. V Texasu se nepodařilo zajistit dostatečnou energetickou bezpečnost a situaci komplikuje fakt, že jeho energetická síť není dostatečně propojená s ostatními státy. Texas je navíc jediným americkým státem, který má vlastní distribuci, která není řízena na federální úrovni.

V Dallasu v úterý teplota klesla až na minus 18 stupňů Celsia. V texaském okrese Harris evidují více než tři sta otrav kysličníkem uhelnatým, když lidé začali používat generátory elektrického proudu a grily uvnitř domů. Podle místních totiž v nezateplených domech padaly teploty až pod bod mrazu.

Mrazy však postihly i další státy na jihu USA. Tři lidé zemřeli v Severní Karolíně při úderu tornáda a u Starkvillu ve státě Mississippi zemřel řidič, když se na zledovatělé silnici jeho auto převrátilo na střechu.

Zdroj: CNBC; NYT.