Homepage»Informace o počasí»Na apríla jsme naměřili zřejmě nejnižší teploty za celou zimu

Na apríla jsme naměřili zřejmě nejnižší teploty za celou zimu

Středa 1.dubna 2020 v 12:24h Přečteno: 759 x

Na začátku března se psalo o tom, že tuto zimu na žádné stanici nebyla naměřena teplota pod -20 °C. V průběhu března se ukázalo, že přece jen taková teplota naměřena byla, sice ne v období klimatologické zimy, dokonce ani ne astronomické zimy, ale až 23. března. A myslelo se, že nejnižší teplota tohoto zimního půlroku připadne na březen. Avšak nebylo tomu tak. Zatímco 23. března byla na stanici Kvilda-Perla naměřena minimální teplota -22,1 °C, dne 1. 4., tedy již v měsíci dubnu, byla tato dosud nejnižší teplota tohoto zimního půlroku překročena hned na dvou stanicích. Na stanici Jizerka, rašeliniště byla naměřena minimální teplota -22,8 °C a na stanici Jizerka, Horní Jizera bylo naměřeno -23,9 °C. A stanice Jizerka se s minimem -22,0 °C březnovému minimu těsně přiblížila.

Průběh teploty byl na různých stanicích různý. Avšak mrazové kotliny Jizerských hor nebyly jediné lokality, kde nejnižší teplota této "zimy" připadla na duben (pravděpodobně, pokud v květnu neklesne ještě víc).
Z cca 262 stanic, ze kterých v tuto chvíli jsou k dispozici minimální teploty za dosavadní měsíce i noční minimum za noc na 1. dubna, byla na 47 stanicích naměřena nižší teplota než za celé období do konce března, a na dalších 13 stanicích byla dosažena nejnižší teplota stejná jako za období do konce března. A nešlo jen o nějaké exotické lokality typu mrazových kotlin, ale i o seriózní stanice jako Holešov, Brod nad Dyjí, Sedlice (okres Strakonice), Trutnov, Jičín, Broumov, Adršpach, Nepomuk, Šindelová, Mošnov, Opava, Semčice, Ondřejov, Doksany nebo Kopisty. (To není všech 47 stanic, kde nejnižší teplota této zimy byla v dubnu, ale jen ukázka, že šlo o stanice v různých místech a polohách).

Když se na těch 262 stanic, ze kterých jsou k dispozici minimální noční teploty za dnešek, podíváme podrobněji, na kterých z nich připadla nejnižší teplota této zimy na který měsíc, zjistíme, že na 22 stanicích byla nejnižší teplota za tuto zimu naměřena v prosinci, na 107 stanicích v lednu, na 2 stanicích v únoru, na 90 v březnu a na 60 v dubnu.
(S tím, že když bylo stejné minimum naměřeno ve více měsících, počítají se obě).
Z uvedených čísel je zřejmé, že na většině stanic byla nejnižší teplota naměřena v březnu a dubnu, tedy mimo období klimatologické zimy. A že těch stanic, kde nejnižší teplota připadla na duben, nebylo zase tak málo.

Uvedená čísla ještě nemusí být konečná, záleží na tom, zda se v dubnu ještě někde nevyskytne nižší teplota nebo zda nás nepřekvapí květen (doufejme, že ne).

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Pavel Jůza).