Homepage»Informace o počasí»Na horách bude opět sněžit

Na horách bude opět sněžit

Neděle 27.prosince 2020 v 22:09h Přečteno: 474 x

Po avizovaném vánočním ochlazení leží nyní na horách v Česku nejčastěji mezi 5 a 15 cm sněhu, ale sněhová situace by se měla v noci na úterý zlepšit.

V neděli leželo nejvíce sněhu na hřebenech Šumavy, kde napadlo během 24. a 25. 12. mezi 20 a 30 cm. V centrální části Šumavy v oblasti Kvild a Churáňova leží mezi 10 a 15 cm a běžkaři se zde tak mohou opatrně sklouznout v bílých stopách, které jsou však prošlapány převážně jen od lyžařů. Rolba vyjela spíše jen zkušebně v okolí Churáňova, kde došlo k utažení 7 km cest. Podobná situace je i v ostatních horách. Lépe jsou na tom výše položené lokality, trochu méně sněhu je na Moravě, kde hřebeny Jeseníků i Beskyd nyní hlásí výšku sněhu jen do 10 cm.

V pondělí bude zejména na severních horách a na Českomoravské vrchovině pokračovat velmi větrné počasí a místy se může přidat i slabé sněžení nebo na východě i mrholení. Během podvečerních a večerních hodin se začnou od jihozápadu vyskytovat četnější srážky, které se postupně během noci přesunou na severovýchod našeho území, kde místy i zesílí. V západní polovině Čech mohou být srážky sněhové ve všech polohách, na ostatním území budou sněhové od středních či vyšších poloh vyšších a na východě území bude sněžit spíše jen v horských polohách, ale i v těchto polohách se zde může vyskytnout déšť.

Především srážková situace na severních horách během noci z pondělí na úterý může být velmi zajímavá. Očekáváme, že v průběhu noci napadne 5 až 10 cm sněhu, ale místy to může být i okolo 15 cm. Nejpravděpodobněji například ve východních Krkonoších, nebo ve vyšších polohách Jeseníků. Překvapit (ale také zklamat, vzhledem netypické situaci) však mohou i jiné lokality.

V dalších dnech v tomto týdnu se už počasí na horách uklidní a bude mít převážně zimní charakter. Výrazně zeslábne vítr, místy se mohou vyskytnout sněhové přeháňky a odpolední teploty zůstanou okolo nuly nebo slabě pod nulou. Chladněji bude i nadále na horách v západní polovině území, naopak výrazně tepleji bude především v Beskydech.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.