Homepage»Informace o počasí»Na horách je aktuálně nejvíce sněhu za celou letošní zimu

Na horách je aktuálně nejvíce sněhu za celou letošní zimu

Pátek 19.března 2021 v 18:10h Přečteno: 667 x

Po teplé druhé polovině února se březen na horách předvádí v plné zimní síle. Dle předpokladů připadlo v posledních dnech na horách v Česku nejčastěji kolem 20 cm nového sněhu a něco ještě přibude i v dalších dnech. Na hřebenech Šumavy, Jizerských hor a Krkonoš napadlo za poslední týden i více než 30 cm nového sněhu. K pátečnímu ránu tak hlásí Šumava celkovou výšku sněhu nejčastěji mezi 20 a 120 cm, Krušné hory 20 — 80 cm, Jizerské hory 40 — 100 cm, Krkonoše 30 — 160 cm, Orlické hory 10 — 80 cm, Jeseníky 20 — 130 cm a Beskydy 20 — 100 cm.

Dnes bude i nadále na horách přetrvávat nejčastěji velká oblačnost a přidá se občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty zůstanou po celý den pod bodem mrazu a sníh tak bude dále přibývat. Také v průběhu nadcházejícího víkendu bude na horách pokračovat pravé zimní počasí.

V sobotu se ještě více ochladí. Ranní teploty poklesnou i do okolí -10 °C a při vyjasnění v údolních polohách i níže. Nejvyšší odpolední teploty zůstanou bezpečně pod nulou. Oblačnosti i sněhových srážek oproti pátečnímu dni ubude a během dne se ukáže i sluníčko. V neděli opět oblačnosti přibude a přidá se znovu občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Noční a ranní teploty klesnou nejčastěji na -5 až -10 °C a nejvyšší odpolední budou o něco vyšší než v sobotu, ale opět zůstanou pod bodem mrazu.

V první polovině příštího týdne na horách vydrží chladné počasí, noční teploty budou i nadále pod bodem mrazu a nejvyšší denní začnou postupně vystupovat k nule nebo později i slabě nad nulu, viz dole v Obrázkové příloze přiložené meteogramy ECMWF pro Jizerku a Kvildu. Srážky, které se v první polovině týdne na horách vyskytnou, tak budou i nadále sněhové.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.