Homepage»Informace o počasí»Na horách leží nejvíce sněhu v sezóně, začíná ale obleva

Na horách leží nejvíce sněhu v sezóně, začíná ale obleva

Středa 3.února 2021 v 20:45h Přečteno: 815 x

Od poloviny minulého týdne ve většině horských oblastí sníh přibýval, případně se alespoň dále zvyšovala jeho vodní hodnota. Ta se nyní pohybuje od 50 do 250 mm a na hřebeni Krkonoš už přesáhla 300 mm. Na hřebenech všech našich největších hor dosahuje nyní výška sněhu hodnoty kolem 1 metru, nejvíce v Krkonoších, až 130 cm. Mimo hřebenové partie je stav sněhu na našich horách nyní následující: Krušné hory 40 — 80 cm, Šumava 25 — 80 cm, Jizerské hory 60 — 80 cm, Krkonoše 50 — 90 cm, Orlické hory 30 — 80 cm, Jeseníky 25 — 85 cm, Beskydy 20 — 50 cm. V ostatních nižších pohořích leží nejčastěji od 10 do 35 cm sněhu.

Dnes už nad naše území postupně začíná proudit teplejší vzduch od jihozápadu, a tak především opět na horách na jihozápadě území se už teploty dostanou i nad bod mrazu a srážky, které se během dne vyskytnou, postupně přejdou do deště se sněhem a deště. Na horách na severovýchodě se bude také oteplovat, ale výraznější oteplení se tam projeví až během noci a zejména pak v průběhu zítřejšího dne. Dnes tam tak srážky ještě budou převážně sněhové, případně smíšené a mrznoucí.

Během středečního dne se bude dále oteplovat, teploty se dostanou nad bod mrazu na všech horách a místy se přidá občasný déšť. V průběhu dne se také začne rozfoukávat jihozápadní vítr, který tak bude oblevu ještě zesilovat. V noci na čtvrtek a ve čtvrtek bude naše území od západu přecházet studená část frontálního systému a na horách se mírně ochladí. Zpočátku bude znovu převládat velká oblačnost s deštěm, který na hřebenech hor a postupně i v polohách okolo 1000 metrů přejde do srážek smíšených a sněhových. Nejdéle srážky vydrží na severovýchodních horách, kde se začne oblačnost protrhávat až k večeru. Na jihozápadě se začne oblačnost protrhávat již během dne. Dá se předpokládat, že v noci na pátek sníh na horách opět trochu promrzne.

Od pátečního dne se v blízkosti našeho území začne znovu udržovat výrazné teplotní rozhraní mezi chladnějším vzduchem na severu a severovýchodě a výrazně teplejším na jihu a jihovýchodě. Už v pátek tak bude opět chladněji na horách na severu a severovýchodě a tepleji na horách na jihozápadě našeho území. Výrazná nejistota v předpovědi hlavně od sobotního dne je vidět také na přiložených obrázcích z modelu ECMWF pro hladinu 850 hPa, která výškově odpovídá zhruba hřebenům našich nejvyšších hor.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.