Homepage»Informace o počasí»Na horách opět nasněžilo! Víkend bude jarní, v příštím týdnu sněžení

Na horách opět nasněžilo! Víkend bude jarní, v příštím týdnu sněžení

Pátek 9.dubna 2021 v 10:42h Přečteno: 532 x

Od minulého víkendu až do pátečního dopoledne převládalo na horách zimní počasí a občas se vyskytovalo sněžení. Na hřebenech hor připadlo nejčastěji mezi 30 a 50 cm nového sněhu. Vlivem sesedání však celková sněhová pokrývka přibyla nejčastěji "jen" o 20 — 30 cm. Souvislá sněhová pokrývka se nyní vyskytuje nejčastěji od nadmořských výšek cca 700 — 800 m n.m. Na Šumavě je výška sněhu nejčastěji mezi 10 a 110 cm, Krušné hory hlásí 5 — 75 cm, Jizerské hory 20 — 80 cm, Krkonoše 10 — 150 cm, Orlické hory 5 — 60 cm, Jeseníky 10 — 120 cm a Beskydy 5 — 80 cm.

V pátek ráno a dopoledne byly ještě teploty na horách pod nulou a sněhové podmínky tak byly na mnoha místech, zejména na severovýchodních horách, naprosto ideální. Díky tomu v některých horských lokalitách stále ještě dochází k úpravě běžeckých stop a např. v Jizerkách je v pátek čerstvě upraveno ještě 80 km běžkařských tratí.

V průběhu pátečního dne už se začne i na horách postupně oteplovat. Páteční odpolední teploty vystoupí nad nulu, sněžit už nebude a sníh začne pozvolna odtávat. V noci na sobotu ale může ještě místy přimrznout, a tak kdo ještě chce a může užívat zimy na horách, jistě si sobotní ranní a dopolední běžky ještě náležitě vychutná. Odpoledne už bude sníh většinou rozbředlý a běžkování bude větší dřina. ;-) Navíc na severozápadních horách bude v průběhu dne nejvíce oblačnosti a může místy zapršet.

Oteplení bude vrcholit v neděli a na východě území ještě v pondělí. I ranní teploty zůstanou v neděli většinou nad nulou a odpolední budou vystupovat vysoko nad nulu, k tomu se ukáže i sluníčko. Kvalita sněhu tak jich bude vyloženě jarní a podmínky se budou zhoršovat. Z dnešního pohledu se zdá, že již v průběhu pondělního dne začne naše území přecházet od západu zvlněná studená fronta. Pondělní počasí tak bude velmi rozdílné. Na horách na západě začne během dne přibývat oblačnost, později i zaprší a k večeru, případně v noci na úterý zde déšť přejde znovu do sněžení. Na horách na východě území bude v pondělí ještě teplo a k ochlazení a přechodu srážek z deště do sněžení dojde pravděpodobně až v úterý.

Od úterý bude převládat velká oblačnost, přidá se občasné, zpočátku místy i trvalejší sněžení a teploty znovu klesnou k nule nebo i slabě pod nulu. Kde napadne nejvíce sněhu na tomto frontálním rozhraní, to se však zatím nedá přesněji specifikovat. V průběhu středy by měly začít sněhové srážky ustávat, ale počasí na horách zůstane zimní. Sněhové podmínky se tedy opět zlepší a příležitost užít si ještě pozdní běžkování na našich horách, i když asi už bez úpravy tratí, již budou mít nadšenci z celého území. Vypadá to, že spíše chladnější ráz počasí vydrží na horách minimálně do konce příštího pracovního týdne.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.