Homepage»Informace o počasí»Na horách proměnlivý víkend, začátkem příštího týdne místy i výrazně nasněží

Na horách proměnlivý víkend, začátkem příštího týdne místy i výrazně nasněží

Pátek 12.března 2021 v 21:16h Přečteno: 573 x

V průběhu čtvrtečního dne dorazil do Česka svěží a vlhký oceánský vzduch, který přinesl očekávané srážky. Také v dalších dnech bude toto proudění pokračovat, ale bude stáčet na severozápadní a později i severní. Postupně se tak bude ochlazovat a sněžit tak bude nejenom na horách, ale později i ve středních a přechodně i v nižších polohách.

K pátečnímu ránu leží sníh jen v horských polohách, na Moravě však přes noc sněžilo místy i ve středních polohách a zvláště na severu tam nyní leží ve výšce cca nad 600 m poprašek nového sněhu. Na hřebenech hor připadlo nejčastěji kolem 5 cm nového sněhu. Větší část čtvrtečních srážek však byla i na horách většinou v podobě deště. Celková výška sněhu na horách zůstává velmi různorodá. Závisí samozřejmě hlavně na nadmořské výšce, a také na orientaci svahu ke slunci a náchylnosti na teplé fénové proudění. Na Šumavě se výška sněhu pohybuje od 0 až do 90 cm sněhu na hřebenech, v Krušných horách také už na mnoha místech sníh roztál, ale kolem Klínovce a Fichtelbergu leží ještě i okolo 60 cm, Jizerské hory hlásí nejčastěji 20 — 75 cm, Krkonoše 10 — 130 cm, Orlické hory 5 — 60 cm, Jeseníky 10 — 100 cm a Beskydy 10 — 70 cm.

Jak jsme již naznačili, tak víkend bude na horách hodně proměnlivý a větrný, nejvíce srážek tak bude na návětří hor a nadmořská výška, od které bude sněžit, se bude průběžně měnit. V sobotu během dne bude celkově tepleji, ranní teploty budou ještě okolo nuly nebo velmi slabě pod nulou, ale denní teploty vystoupí i v polohách okolo 1000 metrů nad nulu. V neděli ráno bude opět okolo nuly a v Čechách místy již slabě pod nulou a nejvyšší odpolední teploty budou celkově nižší, v polohách okolo 1000 metrů budou v blízkém okolí nuly a později odpoledne už spíše slabě pod nulou.

V první polovině příštího týdne se bude dále ochlazovat a na horách už budou srážky výhradně sněhové ve všech polohách. Ranní teploty budou bod bodem mrazu a nejvyšší odpolední budou jen okolo nuly nebo i slabě pod nulou. Převažovat bude velká oblačnost s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami a nejvíce sněhu bude padat, vzhledem k proudění, na severozápadním návětří hor. V těchto místech může napadnout i několik desítek centimetrů nového sněhu. Ve druhé polovině týdne pravděpodobně srážek ubude, ale bude se dále ochlazovat, takže sníh, který napadne, by měl nějakou dobu vydržet.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.