Homepage»Informace o počasí»Na hory prozatím do Čech dorazila pravá zima

Na hory prozatím do Čech dorazila pravá zima

Čtvrtek 20.ledna 2022 v 22:53h Přečteno: 466 x

Po převážně inverzním uplynulém víkendu, kdy na horách byly spíše hraniční podmínky pro zimní sporty, přešla v pondělí přes naše území od severu studená fronta, na které se vyskytla zejména na severovýchodě území i bouřková činnost a na horách připadlo nejčastěji 5 až 10 cm sněhu a jen ojediněle více. Po další inverzní vložce uprostřed týdne přešla v noci na čtvrtek přes naše území od severozápadu další studená fronta, za kterou začal proudit chladný a vlhký vzduch. V průběhu čtvrtečního dne přešla také od severozápadu ještě podružná studená fronta, na které se opět na některých místech vyskytla bouřka a přechodně i velmi intenzivní sněhová přeháňka.

Sněhové podmínky na horách se tak postupně zlepšují. Ve čtvrtek večer leží na Šumavě od 20 do 50 cm a na pohraničním hřebeni 60 až 100 cm sněhu (poprvé v letošní zimní sezóně byla dosažena výška sněhu 1 metr, a to v okolí Blatného vrchu), v Krušných horách nejčastěji od 15 do 30 cm, v Jizerských horách 20 až 45 cm, v Krkonoších 20 až 40 cm a na hřebeni 50 až 80 cm, v Orlických horách 15 až 40 cm, v Jeseníkách 10 až 30 cm a na hřebeni do 50 cm, v Beskydech 10 až 30 cm. Na Českomoravské vrchovině a v dalších nižších pohořích leží nejčastěji stále pouze od několika cm do 10 cm sněhu. Moravské hory tedy na větší sněhovou nadílku stále čekají, ale postupně se tam bude situace také zlepšovat. Ve skiareálech tam velmi pomáhá technický sníh. Běžkaři si tam však zatím ještě moc neužijí. Oproti tomu na horách v Čechách od Šumavy až po Orlické hory leží již většinou dostatek sněhu i pro běžkaře a např. v Jizerských horách bude na víkend upraveno rolbou více než 200 km běžkařských tras.

V noci na pátek bude pokračovat ochlazování i sněhové přeháňky, které budou i nadále místy intenzivní. V průběhu pátečního dne už budou sněhové přeháňky ustávat a ukáže se i sluníčko. V pátek později odpoledne a k večeru se sněžení nebo sněhové přeháňky bude častěji vyskytovat na horách na jihozápadě a severovýchodě území a podobné to bude i v noci na sobotu, kdy zejména na horách na západě území začne sněžit i trvaleji. Sněhové podmínky se tak budou dále vylepšovat. Zároveň se ale začne zvětšovat teplotní rozdíl mezi západem území, kde bude tepleji a východem, kde bude výrazně chladněji. V sobotu během dne bude na horách na západě okolo nuly nebo ve vyšších polohách slabě pod nulou a na horách na severovýchodě a východě nejčastěji -3 až -7 °C a na západě i východě budou doznívat sněhové srážky.

V sobotu večer začne na horách na západě sněžit znovu a během noci na neděli a neděle se sněhové srážky začnou postupně od západu rozšiřovat i do ostatních horských oblastí. V západní polovině Čech se bude dále oteplovat, a tak se do nižších horských poloh dostanou i srážky smíšené, případně přechodně i dešťové. Na horách na severovýchodě a východě území budou srážky i nadále výhradně sněhové. Zimní počasí vydrží na horách také v první polovině příštího týdne s tím, že stále bude tepleji na západě a jihozápadě a chladněji na severovýchodě území.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.