Homepage»Informace o počasí»Na Moravě a ve Slezsku už napršelo 50 až 90 mm srážek

Na Moravě a ve Slezsku už napršelo 50 až 90 mm srážek

Středa 20.září 2017 v 15:44h Přečteno: 2821 x

Od východu k nám bude zasahovat tlaková níže nad Černým mořem a ČR se tak bude nacházet ve studeném a vlhkém vzduchu právě mezi těmito tlakovými útvary. Tlaková níže bude i nadále přinášet velkou oblačnost a občasný déšť na východ a severovýchod ČR.

V předcházejících 5 dnech, od pátečních 8 hod. do dnešních 8 hod. SELČ, spadlo v Čechách celkem většinou do 5 mm, ojediněle 5 až 15 mm, zejména na krajním západě Čech. Na Moravě a ve Slezsku to bylo většinou 10 až 50 mm, na východě a severovýchodě, zejména v Beskydech, 50 až 90 mm.

Radarový odhad srážkových úhrnů od 15. září 8 hod. SELČ do 20. září 8 hod. SELČ. Zdroj: ČHMÚ
Radarový odhad srážkových úhrnů od 15. září 8 hod. SELČ do 20. září 8 hod. SELČ. Zdroj: ČHMÚ

K celkem vydatným srážkám, které spadly na východě a severovýchodě, tak v nejbližších dnech přibydou další. Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu může na severovýchodě spadnout každý den až kolem 15 mm. Pravděpodobně v neděli a v pondělí se bude tlaková níže přesouvat přes naše území k západu. Na konci týdne proto bude i v Čechách docházet od východu k přibývání oblačnosti a ubývání mlh. Déšť nebo přeháňky se v neděli a v pondělí budou vyskytovat na většině území. V následujících pěti dnech proto můžeme počítat s celkovým srážkovým úhrnem většinou od 5 do 30 mm, na severovýchodě se může celkový pětidenní úhrn opět ojediněle pohybovat kolem 60 mm a na menších tocích odvodňujících Beskydy nejsou s ohledem na předcházející nasycení povodí v tomto období vyloučeny vzestupy hladin. Během příštího týdne srážek i oblačnosti na celém území ubyde, neboť počasí u nás začne svým okrajem ovlivňovat tlaková výše nad Skandinávií.

Předpověď celkového srážkového úhrnu od 20. září 8 hod. SELČ do 26. září 8 hod. SELČ z modelu GEM kanadské služby. Zdroj: ČHMÚ
Předpověď celkového srážkového úhrnu od 20. září 8 hod. SELČ do 26. září 8 hod. SELČ z modelu GEM kanadské služby. Zdroj: ČHMÚ

Republikový průměr celkového srážkového úhrnu od začátku září dosahuje k dnešnímu ránu 55.5 mm. To je zatím o 2.5 mm méně, než činí normál za období 1981 až 2010, tj. 58 mm. Pokud vyjdou současné předpovědi, může se letošní zářijový úhrn srážek přiblížit 80 mm a napršelo by tedy zhruba 138 % normálu. Nepřekročí-li procento normálu 140 %, považuje se měsíc září stále ještě za srážkově normální.

Zdroj: ČHMÚ, Infomet.cz.