Homepage»Informace o počasí»Na naše hory dorazila obleva, v Alpách je slunečno, ochlazení dorazí až v závěru týdne

Na naše hory dorazila obleva, v Alpách je slunečno, ochlazení dorazí až v závěru týdne

Středa 15.prosince 2021 v 08:12h Přečteno: 789 x

Během uplynulého víkendu vyvrcholilo na horách déletrvající chladné období. Především v neděli byl na většině našich hor krásný, slunečný zimní den, který byl spojený s prozatímním sněhovým maximem této zimní sezóny. Zatímco na horách v Česku převažuje v těchto dnech spíše nevlídné oblevové počasí, tak ve větší části Alp je nyní převážně slunečno a k tomu velmi kvalitní lyžování nejčastěji na směsi přírodního a technického a sněhu. Výška sněhu se tam na hřebenech pohybuje nejčastěji mezi 70 a 150 cm. Ideální počasí tam bude ještě pokračovat minimálně do konce týdne.

V pondělí ráno leželo na Šumavě od 10 do 50 cm a na hřebeni i více než 70 cm sněhu, v Krušných horách nejčastěji od 10 do 25 cm, ale na hřebeni kolem Klínovce a Fichtelbergu okolo 30 cm sněhu, v Jizerských horách 15 až 40 cm, v Krkonoších 15 až 45 cm, v Orlických horách 10 až 35 cm, v Jeseníkách 15 až 40 a na hřebeni 50 až 65 cm, v Beskydech 10 až 20 cm a na hřebeni okolo 30 cm a na Českomoravské vrchovině a v dalších nižších pohořích leželo nejčastěji od 5 do 15 cm sněhu.

Zajímavé jsou i aktuální údaje o vodní hodnotě sněhu (SVH). Výpočet SVH provádějí hydrologové ČHMÚ v týdenním intervalu vždy v úterý, a to z dat naměřených v pondělí ráno. V průměru leželo v pondělí v Česku ve sněhu na celé ploše území cca 11 mm vody, což je mj. velmi dobrá zpráva pro zásoby podzemních vod. Ale třeba na hraničním hřebeni Šumavy je nyní zásoba vody ve sněhu již cca 150 — 200 mm. To jsou pro začátek zimy velmi vzácné hodnoty!

Od noci na pondělí se již od severozápadu postupně nasouvala oblačnost teplé fronty a začalo se pozvolna oteplovat. Od pondělí převládá velká oblačnost, mlhavo, teploty stoupají nad bod mrazu (nejvíce na horách na západě a jihozápadě Čech) a místy se vyskytuje mrholení či slabý déšť a jen na severovýchodních horách se ještě zpočátku jednalo i o slabé sněžení.

Teplejší počasí bude pokračovat podle dnešních výhledů minimálně do pátečního dne, kdy by se mělo začít na horách, zatím alespoň přechodně, ochlazovat. Mrholení či slabý déšť se postupně od severovýchodu začne měnit, zejména na severních horách, ve sněhové přeháňky. Do té doby bude ale stále převládat zataženo, mlhavo, místy s mrholením, případně slabým deštěm a jen v nejvyšších polohách hor může být místy slunečno. Nejvíce sněhu odtálo a ještě i odtaje znovu na horách v jihozápadní polovině území, kde bude nejtepleji a zde bude běžkařská sezona na většině míst přerušena. Sněhové podmínky pro běžkování se budou v průběhu týdne zhoršovat ale i na severovýchodních horách. Kvalitně vysněžené a upravené sjezdové tratě oblevu přečkají lépe, protože srážky, pokud se vyskytnou, budou většinou pouze slabé a foukat naštěstí také příliš nebude.

Kolik sněhu na našich horách zůstane a jaké budou panovat podmínky pro běžecké i sjezdové lyžování před příštím víkendem napíšeme v průběhu pátečního dne. Přidáme také podrobnější předpověď na víkendové dny a vánoční týden. Předběžně to vypadá, že by se v příštím týdnu měla vrátit zima.

Příchod oblačnosti teplé fronty v neděli v podvečer na Jizerce

Zdroj: Infomet.cz.