Homepage»Informace o počasí»Na návětří hor může do neděle napadnou i půl metru sněhu

Na návětří hor může do neděle napadnou i půl metru sněhu

Čtvrtek 14.ledna 2021 v 09:36h Přečteno: 433 x

Již o tomto víkendu panovaly na horách dle očekávání většinou výborné podmínky a v průběhu tohoto týdne se budou ještě výrazně zlepšovat. Během dnešního dne začíná naše území ovlivňovat první frontální systém, který sice do nížin přinese přechodné oteplení, ale na horách se rozfouká vítr a přidá se sněžení, které bude na návětří hor i trvalejší . Ve středu bude pokračovat větrné počasí a přidají se v severozápadním proudění četné sněhové přeháňky a na návětří hor opět i trvalejší sněžení. V noci ze středy na čtvrtek ovlivní počasí u nás ještě více tlaková níže, která bude postupovat k jihovýchodu a sněžení tak bude ještě četnější, na horách trvalejší a velmi pravděpodobně opět napadne sníh i v nižších polohách.

Po přechodu této níže pronikne na naše území studený vzduch od severu až severovýchodu. Ve čtvrtek bude převažovat opět proměnlivá oblačnost, četné sněhové přeháňky a na horách až zataženo a i trvalejší sněžení. Teploty zůstanou už i v nížinách většinou pod bodem mrazu a na horách bude velmi chladno, při stále ještě větrném počasí budou teploty nejčastěji mezi -9 a -5 °C. Také během pátečního dne bude převažovat proměnlivá oblačnost, podobné teploty a vyskytovat se stále budou sněhové přeháňky a především na horách na severu a severovýchodě bude ještě sněžit trvale.

V průběhu soboty bude sněžení a sněhové přeháňky postupně slábnout a ustávat, začne se alespoň částečně protrhávat oblačnost a ještě více se ochladí. I v nížinách bude celodenní mráz a nejchladněji bude na severovýchodě našeho území. Pokud se v noci ze soboty na neděli protrhá oblačnost ještě více a uklidní se vítr, můžeme očekávat velmi studené ráno, ještě mnohem chladnější, než bylo to včerejší. Zejména v horských údolích pak spadnou teploty velmi hluboko pod bod mrazu, ale i v nížinách může být na sněhové pokrývce okolo -10 °C. V neděli během dne by mělo převládat většinou pěkné, ale stále velmi mrazivé počasí. Nedá se ale vyloučit možnost, že už naše území od západu začne ovlivňovat další frontální systém. Nedělní počasí, ale i výhled na další týden, si upřesníme zase až v dalším článku. Stejně jako to, kolik nakonec na horách připadne sněhu. Z dnešního pohledu nebude vůbec žádné překvapení, když na návětří hor připadne do neděle 30 až 50 cm prachového sněhu. Sněhové podmínky se výrazně vylepší ve všech polohách.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.