Homepage»Informace o počasí»Navštivte původní keltská hradiště

Navštivte původní keltská hradiště

Neděle 23.února 2020 v 09:54h Přečteno: 603 x

Keltové žili na našem území v době laténské, od 6. do 1. století před naším letopočtem. Zanechali nám pozůstatky kulturního dědictví. Původní keltská hradiště a jejich pozůstatky uvidíte ještě dnes.

Věnec u Zálezlů

Hradiště Věnec je součástí jihočeské věnecké skupiny, jejíž 4 hradiště s názvy Věnec, Němětice, Libětice a Třebohostice jsou situovány na ose orientované od severu k jihu. Největší hradiště jihočeské keltské věnecké skupiny se jmenuje Věnec podle pevného opevnění kolem. Leží v okrese Prachatice, na vrchu Pržmo, nad údolím řeky Volyňky. Šlo o útočiště a trvale se tu i bydlelo podle keramiky a ohnišť. Nález části honosného opasku ukazuje na dočasné sídlo vládce.

Hradec u Němětic

Menší hradiště jihočeské věnecké skupiny bylo i Hradce u Němětic a jeho vládce byl zřejmě podřízen vládci z Věnce. Hradiště bylo výrobně i obchodně významné, což dokládají četné nálezy keramiky, přeslenů a tavicích tyglíků. Zřejmě bylo původními obyvateli opuštěno. V 9. století zde vzniklo hradiště Slovanů a zaniklo násilně. Nejsou zde ani zbytky opevnění, oblast je zemědělsky obdělávána.

Závist u Prahy

I když hradiště leží v místě Lhota-Točná, je známé jako Závist u Prahy. Pozůstatky nejrozsáhlejšího a nejlidnatějšího keltského oppida v Čechách jsou chráněnou památkou. Našla se zde keramika, tkalcovský stav i zbytky kovářské dílny. V centrální akropoli sídlila elita keltského obyvatelstva.

Černý vrch u Svržna

V západních Čechách leží keltské hradiště v okrese Domažlice na řece Radbuze na Černém vrchu. Mělo velký hospodářský i obchodní význam a leželo na obchodní stezce. Našly se zde srpy, sekery a dláta. Hradiště vyhořeno a bylo opuštěno. Zbytky jsou zničeny kvůli sousedícímu kamenolomu.

Vladař u Vladořic

Velkým dochovaným keltským hradištěm v Čechách je Vladař u Vladořic na stolové hoře v okrese Karlovy Vary. Obrys hradiště je patrný dodnes. Významný objev svědčí o důležitosti zdrojů vody. Pramen byl v nejopevněnějším místě, kde se našla zásobní dřevěná cisterna 8. až 4. stol. př. n. l.

Minice u Kralup nad Vltavou

Ve středních Čechách jsou zbytky keltského hradiště v Minicích u Kralup. Hradiště bylo umístěno na ostrožně, mělo přirozenou ochranu z jihu i západu a z dalších stran opevnění. Byly zde nalezeny kosti a keramika, v některých případech i točená na kruhu.