Homepage»Informace o počasí»Nejistota v předpovědi počasí od čvrtka, může i nemusí pršet

Nejistota v předpovědi počasí od čvrtka, může i nemusí pršet

Pondělí 25.června 2018 v 17:00h Přečteno: 2185 x

Tento týden se počasí začne jen pozvolna vracet k letním teplotám. Páteční průměrná teplota za celou ČR byla pouze 11,2 °C, tedy 5,6 °C pod normálem, v sobotu byla 12,2 °C, tedy 4,7 pod normálem. V dalších dnech se předpovídá pozvolný růst teplot.

Značnou nejistotu podle ČHMÚ v předpovědích na polovinu týdne představuje výšková tlaková níže, nyní nad Pobaltím, která se sice bude pozvolna vyplňovat, ale zároveň se bude přesunovat nad východní a jihovýchodní Evropu a tím se bude přibližovat ke střední Evropě.

Současně se nad jihovýchodní Evropou nejspíše prohloubí tlaková níže i v nižších vrtsvách atmosféry. Kolem ní nad střední Evropu bude proudit vlhký vzduch od severovýchodu a mohl by přinést výraznější srážky. Skutečné rozložení a množství srážek bude závislé právě na poloze těchto níží.

Tlak vzduchu

První obrázek představuje rozložení tlakových útvarů (barevně absolutní topografii v hladině 500 hPa a černými izobarami přízemní tlakové pole) předpovídané různými modely ve čtvrtek 28.6. ve 12 UTC.

Srážkové úhrny

Druhý obrázek představuje srážkové úhrny za čtvrtek ze stejných modelů. Rozložení tlakových útvarů se příliš neliší, ale srážkové pole je velmi různorodé. Taková nejistota čtvrteční předpovědi se bohužel nemusí zmenšit ani zítra nebo pozítří. Ani na pozdější dny se nedá předpověď příliš upřesnit, vliv výškové níže bude na počasí u nás sice slábnout, ale není jisté jak rychle.

Podle některých modelů doznívá déšť na většině území ještě v pátek a v sobotu, naopak jiné rychle rozšiřují od západu výběžek vysokého tlaku vzduchu, již během soboty rozpouští oblačnost a končí se srážkami.

Otázka za jakého počasí si školáci vstoupí do letních prázdnin je proto dnes velmi obtížně zodpověditelná.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.