Homepage»Informace o počasí»Od pátku otevřeny první sjezdovky, zima na hory dorazí až na vánoce

Od pátku otevřeny první sjezdovky, zima na hory dorazí až na vánoce

Neděle 20.prosince 2020 v 12:18h Přečteno: 529 x

Během posledního týdne nenastala se sněhovými podmínkami na horách v Česku bohužel žádná výrazná změna. Stále převládalo a i nadále převládá inverzní počasí. Na hřebenech hor je většinou méně oblačnosti a velmi teplo, takže těch pár centimetrů sněhu z posledního období již roztálo nebo brzy roztaje. V údolích spíše zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ale také výrazně chladněji.

Areály, které mají výkonné systémy umělého zasněžování, tak většinou zvládli během mrazů v předchozích týdnech vyrábět zásoby umělého sněhu a mohou tedy alespoň částečně zahájit provoz. Běžkaři však musí ještě minimálně týden vydržet a doufat, že napadne dostatečné množství přírodního sněhu. Zatím jsou výhledy v tomto směru na období od vánoc do konce roku poměrně optimistické!

Také v následujících dnech ještě bude převládat inverzní ráz počasí. V areálech s dostatkem umělého sněhu budou panovat poměrně příznivé podmínky pro lyžování, zejména v nejvyšších polohách hor bude převážně slunečno. Těsně před Vánoci ale i na horách zaprší a pravděpodobně se rozfouká i vítr, a tak se podmínky ještě přechodně zhorší. Přesně na Vánoce by však mělo dorazit zejména na hory výrazné ochlazení, které postupně přinese i tolik potřebný sníh. Je však ještě stále velmi brzo na to napsat, kolik přesně sněhu na kterých horách napadne. V první polovině příštího týdne už to bude jasnější, a tak se ozveme s upřesněním situace.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.