Homepage»Informace o počasí»Opět bude sněžit a to i v nižších polohách

Opět bude sněžit a to i v nižších polohách

Pátek 1.dubna 2022 v 07:07h Přečteno: 512 x

V průběhu března se i na našich horách vyskytovalo, na rozdíl od února, velmi málo srážek. Zejména v první polovině měsíce se tak výška sněhové pokrývka ani její vodní hodnota příliš neměnila. V druhé polovině měsíce se postupně oteplovalo a sníh začal pozvolna odtávat, a to zejména na osluněných jižních svazích.

Ve středu ráno leželo na Šumavě od zbytků sněhu po 30 cm a na pohraničním hřebeni od 60 do 130 cm sněhu, v Krušných horách leží nejčastěji také už jen zbytky sněhu v lesních úsecích a souvislá pokrývka se udržuje okolo Klínovce a Fichtelbergu o výšce cca 30 cm. V Jizerských horách a v Krkonoších leží nejčastěji 10 až 50 cm (některé jižní svahy v nižších polohách jsou již také vytáté) a na hřebenech Krkonoš 70 až 150 cm. V nejnižších polohách Orlických hor, Jeseníků a Beskyd už leží většinou také jen zbytky sněhu, ale na hřebenech je stále souvislá sněhová pokrývka od 35 do 60 cm.

V průběhu úterního a středečního dne se začalo postupně od severu na našem území ochlazovat a toto ochlazování bude v dalších dnech ještě pokračovat. Už v průběhu středy se přidávají od západu postupně srážky, které budou nejdříve na hřebenech severních hor přecházet postupně ve smíšené a sněhové. Srážková činnost bude pokračovat i v dalších dnech, a tak jak se naše území dostane postupně do severního až severovýchodního proudění, tak bude klesat i hranice sněžení, které se postupně dostane do středních a v průběhu víkendu dokonce i do nižších poloh. Zároveň se rozfouká severní až severovýchodní vítr, a tak nejvíce sněhu napadne především na severovýchodním návětří našich hor, kde se bude vyskytovat občasné a přechodně i trvalejší sněžení.

Dá se tedy předpokládat, že v průběhu víkendu bude i nadále pokračovat běžkařská sezona na místech, kde se až do těchto dnů nepřestaly upravovat běžecké tratě, navíc podmínky se v těchto lokalitách výrazně vylepší, protože starý a špinavý sníh překryje sníh nový a postupně i prachový. Především ve vyšších polohách hor však přibudou i další místa, kde se úprava běžeckých tratí minimálně na přechodnou dobu obnoví. Znovu se díky novému sněhu zlepší také stav sjezdových tratí. Tradiční zimní střediska plánují provoz minimálně ještě týden, některá až do období Velikonoc.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.