Homepage»Informace o počasí»Po většinu února převládalo v oblasti Atlantik-Evropa západní zonální proudění

Po většinu února převládalo v oblasti Atlantik-Evropa západní zonální proudění

Úterý 15.března 2022 v 06:22h Přečteno: 410 x

Na počátku měsíce nad Atlantikem zmohutněla tlaková výše a kolem tlakových níží postupujících přes severní Evropu k východu postupovaly od severozápadu jednotlivé frontální systémy.

Na začátku druhé dekády se do střední Evropy rozšířila od západu tlaková výše, nad západní Evropou se ale prohloubila brázda nízkého tlaku a tlaková výše ustoupila ze střední Evropy k východu. Nad Atlantikem se prohloubila tlaková níže Dudley a velmi rychle postoupila v západním tryskovém proudění do Evropy. Velmi záhy se jihozápadně od Britských ostrovů prohloubila další tlaková níže, pojmenovaná jako Eunice, která postupovala podobným směrem jako Dudley. Obě tyto hluboké tlakové níže přinesly s sebou do Evropy extrémně silný vítr, v centrálním Polsku se dokonce vyskytly i tornáda. Na jihu Anglie naměřili náraz větru 196 km/h.

Na začátku poslední dekády se u Islandu prohloubila další výrazná tlaková níže, pojmenovaná jako Franklin. Tlak vzduchu v jejím středu klesl až pod 965 hPa, to znamená ještě níž než ve středu tlakové níže Eunice. Navzdory tomu byla o něco slabší, neboť byla větší a tedy tlakový rozdíl byl menší. I tak u nás i v zahraničí způsobila problémy v dopravě a poruchy na rozvodné síti. Pohybovala se západním směrem přes severní Evropu. Postupně její vliv zeslábl a nad Atlantikem zmohutněla tlaková výše, která se dále přesouvala nad západní Evropu, Pobaltí a kolem ní k nám začal proudit studený vzduch od severu až severovýchodu. V závěru období se ještě na Jónským mořem prohloubila tlaková níže Bianca. Přesouvala se dále k Černému moři a zároveň se vyplňovala.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.