Homepage»Informace o počasí»Po výrazné víkendové oblevě se sněhové podmínky na horách zlepšují

Po výrazné víkendové oblevě se sněhové podmínky na horách zlepšují

Čtvrtek 27.února 2020 v 19:30h Přečteno: 554 x

Po avizované oblevě, která proběhla ve dvou vlnách, se sněhové podmínky na horách od středečního dne opět zlepšují a tento příznivý trend potrvá zhruba do sobotního rána. Do čtvrtečního odpoledne připadlo nejčastěji od několika cm, například v nižších polohách Šumavy a Beskyd, až do 20 cm na hřebenech Šumavy a v Krkonoších.

Aktuálně tedy na našich horách leží nejčastěji od 10 do 45 cm přírodního sněhu a na hřebenech hor od 50 do 150 a i nadále se vyskytují sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Mnohem více sněhu leží na hraničním hřebeni Šumavy, na hřebenech Jizerských hor, Krkonoš a Jeseníků a na Lysé hoře v Beskydech. Méně sněhu leží v Krušných a Orlických horách, v nižších polohách Šumavy a Beskyd a na Českomoravské vrchovině.

Již v noci na pátek a během pátečního dopoledne bude naše území přecházet tlaková níže a ve všech horských oblastech by mělo připadnout minimálně 5-10 cm sněhu, ale místy to může být až kolem 20 cm. Sněhové podmínky se tak výrazně zlepší a zejména v sobotu dopoledne budou na horách panovat příznivé podmínky pro zimní sporty.

Jak už je poslední dobou skoro tradicí, tak již během sobotního dne se začne opět od jihozápadu oteplovat, teploty vystoupí na hodnoty okolo nuly nebo slabě nad nulu, s výjimkou hřebenů severních pohraničních hor. Kvalita sněhu se začne postupně zhoršovat, ale nemělo by se jednat ani zdaleka o tak výraznou oblevu, která začala před týdnem v neděli a trvala až do úterý. Vítr tentokrát nebude tak silný a ani dešťových srážek nebude tak výrazné množství.

Ani na začátku nového týdne nebude na horách panovat pravé zimní počasí. Teploty se budou (s výjimkou hřebenových poloh) pohybovat spíše jen okolo nuly nebo slabě nad nulou a sem tam se mohou objevit i dešťové kapky. Zhruba od poloviny týdne by se mělo znovu mírně ochladit, ale o tom si napíšeme zase za týden.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Martin Pecha, Tomáš Fryč).