Homepage»Informace o počasí»Počasí na horách je jako na houpačce, sněhu je ale dostatek

Počasí na horách je jako na houpačce, sněhu je ale dostatek

Čtvrtek 28.ledna 2021 v 21:35h Přečteno: 729 x

Ke středečnímu večeru leží na horách sněhu většinou stále dost. Obleva ze závěru minulého týdne se projevila nejvíce ve středních a vyšších polohách JV části ČR, kde odtálo až 40 cm sněhu. Avšak většina našich hor si ke dnešnímu dni oproti minulému týdnu spíše polepšila. Starší sníh se vlivem krátkodobého oteplení s deštěm pěkně sesedl a udělal výborný podklad. Např. na hřebenech západních Krkonoš leží nyní kolem 1 metru sněhu, tedy podobně jako před týdnem, avšak tzv. vodní hodnota sněhu narostla za poslední týden až o 50 mm a celková vodní hodnota sněhu tam již dosahuje hodnot kolem 250 mm. Kolem 50 mm přibylo i v Jizerských horách, kde nyní leží na hřebenech kolem 90 cm a vodní hodnota sněhu tam dosahuje již hodnot kolem 200 mm.

Od soboty na horách postupně opět sněžilo. Nejvíce nového sněhu, 15 — 30 cm, hlásí Krušné hory, Šumava, ale třeba i hřebeny Brdů. Celková výška sněhu na horách je nejčastěji následující: Krušné hory 40 — 90 cm, Šumava 30 — 90 cm, Jizerské hory 50 — 90 cm, Krkonoše 45 — 130 cm, Orlické hory 20 — 70 cm, Jeseníky 20 — 100 cm, Beskydy 20 — 80 cm, Českomoravská vrchovina 15 — 25 cm.

Od čtvrtečního dne se chystá pro naše území velmi zajímavá meteosituace. Nad střední Evropou se bude udržovat frontální rozhraní, které bude oddělovat studený vzduch na severovýchodě a teplý na jihozápadě a každý drobný posun tohoto rozhraní o několik desítek kilometrů bude mít výrazný vliv na projevy počasí u nás i na předpověď níže v textu. ;-) Nejhůře na tom tak budou hory na jihozápadě a západě území, kde se přechodná obleva projeví, a naopak nejlépe hory na severovýchodě území, které oblevu pravděpodobně prakticky nezaznamenají. V průběhu soboty by pak naše území měla od severu přejít studená fronta a za ní by měl na celé naše území proniknout, minimálně přechodně, studený vzduch. Nyní ale konkrétněji k předpovědi počasí pro naše horské oblasti.

Ve čtvrtek nejdříve začne naše území přecházet okluzní fronta a na horách tak bude převládat velká oblačnost a místy se přidá i občasné sněžení. Později odpoledne a během večera bude od jihozápadu srážek přibývat a vyskytne se i trvalé sněžení, které však bude během pozdního večera a noci na pátek zejména v Českém lese, na Šumavě a v Pošumaví a v Novohradských horách a možná i v Brdech a jihozápadním cípu Krušných hor přecházet do deště se sněhem a deště. V pátek ráno srážky přechodně zeslábnou, ale teplotní rozhraní se nad naším územím bude udržovat. Na již zmíněných horách na jihozápadě budou teploty většinou nad bodem mrazu, na severovýchodě spíše pod. Během pátečního dne se opět od jihozápadu začnou nad naše území rozšiřovat trvalé srážky, které přejdou do deště tentokrát většinou i v Krušných horách a minimálně na části Českomoravské vrchoviny. Na severovýchodních horách by mělo i nadále většinou sněžit a sněhové podmínky se tam budou dále zlepšovat.

V průběhu soboty začne od severu až severozápadu přecházet studená fronta, opět se tak přidá občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, ale na horách v jižní polovině území budou zpočátku srážky nejčastěji dešťové nebo smíšené a až později přejdou do sněžení. Zároveň se od severu začne výrazněji ochlazovat, a tak na horách na severu budou pozdně odpolední a večerní teploty v rozmezí od -5 do -10 °C. V neděli postupně převládne na horách spíše proměnlivá, i když velká oblačnost a místy se vyskytnou sněhové přeháňky, které budou během dne ustávat. Na horách na jihu však může ještě vyskytovat i trvalejší sněžení. A sněhu tam tak také začne opět přibývat. Na horách zůstane velmi chladno a chladnější ráz počasí na horách by měl vydržet i na začátku příštího týdne, ale každým dalším dnem nejistota v předpovědi nyní výrazně stoupá, a tak vývoj počasí na horách v příštím týdnu upřesníme v pondělí či v úterý, kdy i zhodnotíme kolik sněhu kde připadlo, případně odtálo.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.