Homepage»Informace o počasí»Počasí v Indii

Počasí v Indii

Pondělí 28.ledna 2019 v 13:30h Přečteno: 2500 x

Obecně můžeme Indii podle typu klimatu rozdělit na chladný sever (Himálaj), suché vnitrozemí a teplý vlhký jih. Ve všech těchto oblastech se však počasí v průběhu roku mění. Pro Indii je typické střídání tří ročních období - zimy, léta a monzunu. Někdy se přidává i období čtvrté, tzv. postmonzunové. Průběh těchto období se liší podle oblasti, do které cestujete, nicméně za hlavní sezonu se považuje prosinec až březen, kdy panuje na většině území (kromě horských oblastí) nejpříjemnější počasí. V Indii existuje mnoho klimatických oblastí - od horského klima až po vlhké tropické. Při cestách vlakem po Indii tak můžete přes jednu noc přejet z jednoho extrému do druhého.

Indie

Období zimy

Trvá od prosince do března a jedná se o hlavní turistickou sezonu. Je tomu tak hlavně z důvodu příjemných teplot, které panují ve velké části Indie – pohybují se okolo 25 °C. V zimě si nezapomeňte plavky, protože je to ideální doba pro koupání v oceánu, jehož teploty dosahují 27-28 °C.

Na severu Indie, v předhůří Himaláje (Dharamsala), je zima podobná té naší. Chladno s teplotami, které mohou klesnout i pod nulu a s velkou pravděpodobností zde uvidíte i sníh. Úplný sever země však není v tomto období cestování přístupný. Horské průsmyky bývají zasněžené, takže pozemní doprava funguje jen omezeně a jediným dopravním prostředkem zůstává letadlo. Ideální není ani návštěva hlavního města Dillí, které je během zimy často sužované smogem.

V zimním období je naopak vhodné vyrazit do Rádžastánu, kde panují velice příjemné teploty kolem 20-25 °C a návštěva pouštních měst je tak mnohem snesitelnější než při 40° vedrech v létě. Další ideální oblastí na návštěvu během zimy je jih. V Kérale začíná v prosinci období sucha s minimem srážek a teplotami kolem 28° C.

Léto

Trvá zhruba od dubna do června. Jaro, které známe z naší české kotliny, zde nečekejte. Po zimě se teploty rovnou šplhají k 32 až 40 °C. Kromě horka panuje ve vnitrozemí také velké sucho. Indické léto je vhodné, pouze pokud cestujete na sever do Himálaje či jeho podhůří, anebo čistě k moři. Ve zbytku země zažijete opravdovou výheň, takže pokud zrovna neholdujete vysokým teplotám, cestu si v tomto období pečlivě rozmyslete.

Období monzunů

Letní monzun, který je známý také jako “Jihozápadní”, probíhá od června do konce září. Stejně jako předešlé letní období není příliš vhodné pro cestování po Indii, snad s výjimkou hor (Kašmír, Ladakh), kde jsou deště méně intenzivní a teploty příjemné. Ve všech ostatních částech Indie dochází vlivem monzunů k vydatným dešťům, které pravidelně způsobují sesuvy půdy a záplavy nejen na venkově, ale i ve městech. K vidění jsou tak bizarní pohledy, třeba jak řidič indické rikši tlačí svůj stroj po pás ve vodě.

Postmonzunové období

Probíhá od října do listopadu a někdy se oznčuje také jako podzim. Na většině území Indie je toto období obratem z vlhkého období do suchého. Vzdušné masy proudící od severu na jih se nazývají “Severovýchodní” monzun.

Zdroj: PR článek.