Homepage»Informace o počasí»Před 40-ti lety zažili sněhovou kalamitu, bylo nejvíce sněhu za celou zimu

Před 40-ti lety zažili sněhovou kalamitu, bylo nejvíce sněhu za celou zimu

Pátek 24.dubna 2020 v 10:23h Přečteno: 848 x

Před třemi týdny ČHMÚ informoval o tom, že nejnižší teplota za tuto zimu nebyla naměřena v lednu ani v únoru, ba dokonce ani v březnu, ale až v dubnu. Což není úplně obvyklé. Ale není to jediný případ, kdy v jistém smyslu vrchol zimy připadl na duben. V těchto dnech je tomu přesně 40 let, kdy ve dnech 23. a 24. dubna 1980 bylo na řadě míst, nejen na horách, ale i v nižších polohách včetně některých částí Prahy, nejvíc sněhu za celou zimu 1979/80.

Ve dnech 23. a 24. dubna 1980 na řadě míst na území dnešní České republiky leželo nejvíc sněhu za celou zimu. A to nejen na horách, ale i v nižších polohách. Sice to netrvalo dlouho ani při tom nebyly nějak extra nízké teploty, ale co do výšky sněhové pokrývky by se to dalo nazvat vrcholem zimy.

Podrobnosti o této dubnové sněhové kalamitě byly publikovány již v článku na Infomet.cz z 24. 4. 2012. Proto je zde nebudeme opakovat, zájemci si to mohou přečíst tam. I na tomto případě se ukazuje, že duben může nachystat zajímavá překvapení a že před květnovým svátkem tzv. ledových mužů se na definitivní odchod zimy nedá úplně spoléhat.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz (Pavel Jůza).