Homepage»Informace o počasí»Při silném zemětřesení v Japonsku zahynuli čtyři lidé

Při silném zemětřesení v Japonsku zahynuli čtyři lidé

Čtvrtek 17.března 2022 v 09:38h Přečteno: 959 x

Zemětřesení o síle 7,4 stupně si na severovýchodě Japonska vyžádalo nejméně čtyři mrtvé a 107 zraněných. Oznámil to ve čtvrtek japonský premiér Fumio Kišida. Více než dva miliony domácností zůstaly v důsledku otřesů bez elektřiny.

Jedním z mrtvých byl šedesátiletý muž, který žil ve městě Soma, uvedl ve čtvrtek místní úřad pro prevenci katastrof. Zemětřesení udeřilo u pobřeží východní japonské prefektury Fukušima, která byla před 11 lety zničena silným zemětřesením a vlnou tsunami, jež vyústily v havárii jaderné elektrárny.

Původní síla zemětřesení byla označena jako 7,3 stupně, ale ve čtvrtek byla zvýšena na 7,4 stupně. Předběžná hloubka epicentra zemětřesení byla 60 kilometrů, uvedla japonská meteorologická agentura. Varovala před tsunami dosahující výšky až 1 metr nad běžnou hladinu přílivu a odlivu, přičemž první vlny dosáhly pobřeží kolem půlnoci místního času.

Asi hodinu a půl po úderu zemětřesení se podél pobřeží japonské prefektury Mijagi objevila osmicentimetrová vlna tsunami, uvedla agentura, která vyzvala obyvatele postižených oblastí, aby se drželi dál od pobřeží.

V důsledku zemětřesení vykolejil poblíž Fukušimy rychlovlak, ale nebyli hlášeni žádní zranění, uvedl Kišida na tiskové konferenci. Podle veřejnoprávní televize NHK zůstalo po vykolejení rychlovlaku čtyři hodiny uvězněno 78 lidí, kteří však vyvázli bez zranění nouzovým východem.

Regionální energetická společnost Tohoku Electric Power oznámila, že dodávky elektřiny již byly obnoveny ve většině postižených lokalit, nicméně zhruba 37 000 domácností je stále bez proudu a 4 300 domácností je bez dodávek vody.

Místní úřady ve čtvrtek ráno rovněž vydaly varování před tsunami, ale zatím nebyly hlášeny žádné škody. Zemětřesení nemělo vliv na provoz japonských jaderných elektráren.

Stejnou oblast Japonska zasáhlo v roce 2011 ničivé zemětřesení o síle 9,0 stupně a následná vlna tsunami, která způsobila havárii jaderné elektrárny Fukušima.

Zdroj: Reuters, CNN.