Homepage»Informace o počasí»Přichází obleva, výraznější opět bude na horách na jihozápadě

Přichází obleva, výraznější opět bude na horách na jihozápadě

Středa 17.února 2021 v 11:44h Přečteno: 407 x

V posledních dnech panují nejenom na horách, ale i ve středních a místy i v nižších polohách skvělé sněhové podmínky. Sníh je téměř všude. Dokonce i v Praze a v Polabí leží více než 10 cm sněhu a dá se zde velmi pěkně běžkovat, a to i přímo podél Labe či Vltavy. Šumava hlásí sněhovou pokrývku od 10 do 90 cm, Krušné hory 45 — 100 cm, Jizerské hory 60 — 100 cm, Krkonoše 55 — 150 cm, Orlické hory 30 — 90 cm, Jeseníky 30 — 130 cm a Beskydy 30 — 100 cm.

Mrazivé počasí v posledním týdnu stačilo také na to, aby zamrzla většina rybníků, tůní a slepých ramen vodních toků, na kterých se tak dá po delší době velmi dobře bruslit. Kdo této možnosti ještě nevyužil, má nejvyšší čas ještě během úterý, protože obleva už bohužel klepe na dveře...

Po přechodu okluzní fronty se totiž začne již v průběhu úterního dne od jihozápadu oteplovat. Na horách na jihozápadě a v Krušných horách tak teploty během dne vystoupí postupně nad bod mrazu, ale srážek naštěstí již mnoho nebude (ojediněle déšť se sněhem či mrznoucí srážky). Na horách na severovýchodě bude ještě v úterý panovat zimní počasí a vyskytne se občasné slabé sněžení. Teploty zde budou také během dne stoupat, ale i odpoledne ještě bude nejčastěji slabě pod bodem mrazu, případně okolo nuly.

Oteplování bude pokračovat také během středečního dne, kdy se opět přidají i srážky, které budou na horách na jihozápadě již většinou dešťové, smíšené a ojediněle i mrznoucí, na horách na severovýchodě naopak zpočátku spíše ještě sněhové a až později smíšené a dešťové a s větší pravděpodobností i mrznoucí.
Ve středu večer a v noci na čtvrtek se místy vyjasní a teploty tak ve čtvrtek ráno opět klesnou k nule, případně i slabě pod nulu. Sníh tak přimrzne a odtávání se zpomalí. V průběhu čtvrtečního dne bude znovu tepleji na horách na jihozápadě než na horách na severovýchodě území, ovšem i zde budou pravděpodobně nejvyšší odpolední teploty nad bodem mrazu.

Zima se nechystá k návratu ani v závěru týdne, naopak nad naše území velmi pravděpodobně pronikne na víkend velmi teplý vzduch od jihozápadu, ale pršet by naštěstí nemělo. Podrobnější předpověď na víkend a výhled na další týden napíšeme zase ve čtvrtek.

Zdroj: ČHMÚ, infomet.cz.